Danakil kamelenmelk- en koffie-ijs met brandy snap en geroosterde gerst

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

40 minuten totale tijd

Koffie-ijs

  • Breek de eieren in een kom en splits de eieren.
  • Voeg voor elk eigeel een dessertlepel suiker toe.
  • Klop de eieren tot romig en luchtig geheel, voeg vervolgens een druppel vanille-essence toe en mix grondig.
  • Verwarm voorzichtig de kamelenmelk. Pas op dat deze niet gaat koken.
  • Giet voorzichtig met scheutjes tegelijk een beetje verwarmde kamelenmelk in het ei-suikermengsel. Hierdoor wordt de temperatuur van de eieren geleidelijk verhoogd zonder dat het 'roerei' wordt. 
  • Roer het mengsel op een lage gelijkmatige temperatuur circa 15 minuten tot het begint in te dikken. Wanneer het aan de bolle kant van de lepel blijft plakken, is het klaar.
  • Laat de espresso in de custard trekken.
  • Zet dit in de koelkast om te laten afkoelen.
  • Giet het mengsel in een ijsmachine en laat draaien tot het dik, romig ijs is.

Chocoladesaus 

  • Verwarm de room in een steelpan. Voeg de chocoladepasta toe. Voeg hieraan een in grove stukken gebroken chocoladereep toe.
  • Roer er voor een pittig tintje één fijngehakte en van zaadjes ontdane berberepeper door.
  • Zet de chocoladesaus apart.

Brandy snap-dessert

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Verwarm de boter, suiker, suikersiroop en gerst in een steelpan zachtjes tot de boter en suiker zijn gesmolten.
  • Doe de bloem en gember in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg de citroenschil, het sap en de brandy toe.
  • Giet het botermengsel erbij en klop het geleidelijk in de bloem tot het mengsel goed is doorgemengd.
  • Gebruik een koffielepel om 3 tot 4 klodders van het mengsel op de voorbereide bakplaat te leggen. Twee volle koffielepels zijn genoeg voor een mandje. Laat er wat ruimte tussen omdat ze in grootte uitzetten.
  • Bak in porties circa 8 tot 10 minuten tot ze er stevig, goudbruin en kantachtig uitzien. Laat ze niet te donker worden omdat ze anders bitter smaken. Laat ze een minuut rusten voor het vormgeven.  De snaps moeten nog steeds flexibel zijn maar stevig genoeg om te bewegen zonder te scheuren.
  • Gebruik de bolle kant van een soeplepel om een mandje te vormen van de brandy snaps.

Serveren

  • Schep een royale bol ijs in ieder mandje en giet daar de chocoladesaus over. Bestrooi met de geroosterde gerst en serveer direct.

Ingredienten

4
Personen

Koffie-ijs

  • 1 l kamelenmelk (of volle melk)
  • 2 scheutjes espressokoffie
  • 4 eieren
  • vanille-essence
  • 4 el fijne kristalsuiker

Brandy snap hoorntje

  • 50 g boter
  • 50 g rietsuiker
  • 50 g suikersiroop
  • 50 g bloem
  • 0.25 tl gemalen gember
  • 0.5 citroen
  • 1 tl citroensap
  • 50 g geroosterde gerst
  • 1 tl brandy
  • zonnebloemolie of andere plantaardige olie

Chocoladesaus

  • 1 tl berberekruiden (of paprikapoeder)
  • 0.5 pot Nutella
  • 1 reep pure chocolade
  • 300 ml room
Geef je waardering
0