Ingredienten

8
Porties

Wittechocolademousse

  • 250 g witte chocolade
  • 500 ml slagroom
  • 125 g eiwitten (ongeveer 4 grote eieren)
  • 50 g basterdsuiker

Zelfgemaakt vanille-ijs

  • 1 l slagroom
  • 325 g basterdsuiker
  • 175 g eigeel (ongeveer 9 eieren)
  • 2 vanillestokjes (merg uitgeschraapt)

Amarettocake

  • 225 g bloem
  • 150 g basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 75 ml bruiswater
  • 0,5 zakje bakpoeder (à 7 g)
  • 0,5 zakje (7 g) vanillesuiker

Kletskoppen

  • 30 g ongezouten roomboter
  • 20 ml melk
  • 100 g basterdsuiker
  • zout
  • kaneel
  • 30 g fijngehakte blanke amandelen
  • 50 g Zeeuwse bloem

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur

De dame blanche is al tijden een hit op de menukaart van eetcafé Wijmpje Beukers. Eigenaar Maarten van Belkom was zo vriendelijk het populaire recept te delen. Maarten: 'Wij maken alles zelf, maar als je tijd wil besparen of het jezelf makkelijker wil maken kun je bepaalde onderdelen, zoals de amarettocake of het ijs, kant-en-klaar toevoegen aan de dame blanche. Veel plezier met het feestelijke recept!' 

 

Wittechocolademousse

Smelt de witte chocolade au bain-marie. Als het gesmolten is, laat je de chocolade rustig van het vuur afkoelen. Sla de slagroom lobbig op (niet helemaal stijf, maar lekker romig). In een aparte kom sla je het eiwit op en voeg je langzaam de suiker toe tijdens het opslaan. Daarna voeg je het eiwitmengsel toe aan de slagroom. Spatel het voorzichtig om. Als dit één geheel is, sla je met een garde de gesmolten lauwe witte chocolade erdoorheen. Gebruik je spierballen en zorg dat het één glad geheel wordt. Doe de mousse in een bak en zet 'm minimaal 6 uur in de koeling om op te stijven. De mousse maak je het beste een dag van tevoren.

Zelfgemaakt vanille-ijs

Doe de slagroom, vanille en suiker in een pan tot de suiker opgelost is. Het geheel mag niet koken (onder de 83 graden blijven). In een andere grote mengkom heb je het eigeel. Stort direct van het vuur, het mengsel op het eigeel en roer dit goed om. Het eigeel moet geleidelijk stolen en niet klonteren. Laat dit langzaam op kamertemperatuur komen. Giet het geheel in een ijsmachine en draaien maar! Heb je geen ijsmachine? Ga dan voor kant-en-klaar vanille-ijs.

Amarettocake

Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot één gladde substantie. Smeer een bakplaat in met boter. De cakemix mag niet hoger dan 15 mm zijn. Bak de cake goudkleurig af. Let op, dit gaat erg snel! Check tussendoor met een satéprikker of de cake gaar is. Als de satéprikker droog uit de cake komt, is-ie gaar. Laat de cake afkoelen en snijd 'm in dobbelsteentjes. Besprenkel ze licht met amaretto. 

Kletskoppen

Roer de melk, boter en basterdsuiker door elkaar. Voeg amandel, kaneel en zout toe en roer nog eens. Voeg als laatst de bloem toe aan het mengsel en meng tot één geheel. Leg bakpapier op een bakplaat en gebruik twee theelepels om hoopjes beslag te maken. Houd ruim afstand tussen de koekjes en leg ze niet te dicht bij de rand. De kletskoppen worden een stuk groter tijdens het bakken. Bak de kletskoppen 8-10 minuten in de oven op 220 graden Celsius. Haal de koekjes uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen. Bedek intussen een koud rooster met keukenpapier en leg hier (na de 5 minuten afkoelen) de kletskoppen op. Het papier helpt het vettige laagje weg te nemen.

Top het geheel af met chocoladesaus (smelt hiervoor 100 g chocolade au bain-marie) en stukjes luchtige chocolade, zoals Bros. Serveer in een feestelijke coupe!

Geef je waardering

52
Dame Blanche