Citrustaart met witte chocolademousse

3
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 hour and 20 minutes totale tijd

Harde wenerdeeg
Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, suiker en het ei. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.Druk het deeg plat, verpak in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. 

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de taartpan in. Rol het deeg over een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van 5 millimeter en bekleed de bakvorm ermee. Prik gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul met de blindbakbonen. Bak de bodem circa 20 minuten en verwijder het bakpapier en de blindbakbonen. Bak de bodem nog eens circa 20 minuten. Laat afkoelen en besmeer de bodem met een dun laagje sinaasappeljam.

Witte chocolademousse
Week de gelatine in ruim koud water. Breng 100 milliliter slagroom met de suiker aan de kook. Hak de chocolade en giet de gekookte room erop. Klop de rest van de slagroom tot yoghurtdikte. Verwarm de sinaasappellikeur en los de gelatine erin op. Meng door de chocolademassa. Laat het chocolademengsel op ijswater afkoelen. Spatel de opgeklopte slagroom door het chocolademengsel zodra het dikker wordt. Giet de mousse op de blindgebakken bodem.

Glanslaag
Week de gelatine in ruim koud water. Halveer de citroen en pers het sap eruit. Breng het water met de suiker en het citroensap aan de kook tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de jam toe. Los de gelatine erin op en roer goed door. Laat de gelei afkoelen tot 40 ºC.

Citrusfruit
Schil en snijd het citrusfruit in partjes. Laat uitlekken en leg ze dakpansgewijs op de taart. Bestrijk het citrusfruit met de glanslaag.

Ingredienten

1
Porties

Harde wenerdeeg

  • 300 g bloem
  • 200 g roomboter
  • 100 g suiker
  • 1 ei
  • sinaasappeljam

Witte chocolademousse

  • 4 blaadjes gelatine
  • 600 ml slagroom
  • 60 g suiker
  • 100 g witte chocolade
  • 60 ml sinaasappellikeur

Glanslaag

  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 citroen
  • 100 ml water
  • 100 g suiker
  • 140 g abrikozenjam

Citrusfruit

  • 2 gele grapefruits
  • 2 rode grapefruits
  • 2 sinaasappels

Extra nodig

  • bloem om te bestuiven
  • vierkante bakblik
  • boter om in te vetten
  • bakpapier
  • blindbakbonen
  • ijswater
Geef je waardering
3