We hebben het hier over de nieuwste trend: zoete-aardappelijs. Waarschijnlijk zal je het niet meteen herkennen als traditioneel ijs. Het is namelijk een zoete-aardappel die, na het karamelliseren in de oven, wordt ingevroren. Klinkt een beetje onwennig, maar in Taiwan is deze bevroren snack ongeveer op iedere hoek van de straat te vinden. Wij leggen je uit hoe je het makkelijk zelf kan maken.

Zoete-aardappelijs

Je maakt het ijs door zoete-aardappels met schil en al in de oven te bakken totdat het zacht is. Door het gemiddeld hoge gehalte aan natuurlijke suikers in de zoete-aardappel, karamelliseren ze wanneer je ze bakt in de oven. Door de hitte wordt de structuur van de aardappel zacht en sticky en de smaak custard-achtig. Kortom, alle kenmerken die je nodig hebt voor een perfect ijsje.

Zelf aan de slag

Zelf dit populaire ijs maken is hartstikke makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een hele zoete-aardappel, een oven en een vriezer. Hier in Nederland zou je het beste kunnen kiezen voor de oranje zoete-aardappels. Eentje van 300 tot 400 gram is perfect in het geval van het maken van ijs. Was de zoete-aardappel goed schoon en laat voor 40 tot 60 minuten karamelliseren in een oven van 230°C. Laat afkoelen en leg in een diepvrieszak in de vriezer. Na een halve dag, lees 4 uur, hebben ze de perfecte textuur. Je kan het zoete-aardappelijs eten door het uit te lepelen of uit de schil te knijpen. 

Check de video hieronder voor het recept.