Aan de westkust van Ierland ligt Dingle, een klein vissersstadje waar traditie en vakmanschap samenkomen. Waar in Dublin de pubs het kloppende hart vormen, draait het hier om de zee, de bergen en het ambacht van lokale makers. Porterbier wordt er met de hand gebrouwen, whiskey rijpt er jarenlang in houten vaten en de vis wordt zo uit de zee op het bord gelegd. In Dingle proef je niet alleen de smaken van Ierland, je ervaart ook het vakmanschap en de passie.

Porterbier

In Dingle ontmoet Hugo de authentieke porterbrouwer Adrienne. Zij brouwt bij West Kerry Brewery op kleine schaal porterbier; de flesjes worden nog met de hand gevuld en beplakt. Samen bereidt Hugo mosselen met Adriennes bier. De mosselen in Dingle zijn zo vers dat ze voor de kust worden geraapt. De subtiele smaak van het porterbier geeft de mosselen net wat meer diepte dan een gewoon biertje zou doen.

Hugo zit aan tafel en proost

Teveel zonnenschijn in Ierland

Hugo ontmoet Hobbyvisser Frank, vandaag zouden ze hun lunch bij elkaar gaan vissen. Maar vanwege de aanhoudende droogte is dit niet mogelijk. Normaal zwemmen de vissen tegen de rivier in, richting de bergmeren in de buurt. Vanwege het gebrek aan regen is de waterstroming minder, hierdoor kunnen de zalmen en forellen helaas niet stroomopwaarts zwemmen.  

Hugo staat met Frank bij de rivier.

De kunst van Ierse Whisky

Via de rivier gaat Hugo richting de brouwerij waar hij de stroom van een ander soort water vindt: whiskey. Hier ontmoet hij Patrick die uitlegt hoe de drank wordt gemaakt, beginnend bij gerst. In Ierland wordt whiskey traditioneel drie keer gedistilleerd, waardoor het een zachtere smaak krijgt dan Schotse whisky. Pas na minstens drie jaar rijpen in een vat mag de drank officieel whiskey worden genoemd. Na een uitgebreide rondleiding door de distilleerderij is het tijd om te proeven. 

Hugo staat bij een tafel voor een whisky proeverij

Verse vis uit Dingle

Met een fles whiskey onder zijn arm loopt Hugo naar visrestaurant Out of the Blue. Hier ontmoet hij de Franse chef Jean-Marie. Het is gebruikelijk dat Franse chefs naar Dingle komen, want veel werk is hier seizoensgebonden. Soms raak je niet alleen verliefd op een plek, maar ook op iemand; dat overkwam Jean-Marie 27 jaar geleden. Na genoeg gekletst te hebben, besluiten ze een wedstrijd om te zien wie snelst klaar is. Hugo bereidt het voorgerecht: een garnalencocktail met een romige whiskeycocktailsaus. Hij klopt yoghurt door de saus voor een romige smaak en stoomt de garnalen. Ondertussen richt Jean-Marie zich op het hoofdgerecht, een zonnevis. Dit serveert hij met kreeftensaus. Onder het genot van twee heerlijk vers bereide gerechten en een glas wijn genieten ze van het uitzicht op zee.