24Kitchen-chef Hugo Kennis maakt een culinaire reis door Ierland. Hij hervat zijn reis op het schiereiland Dingle, niet alleen om de lokale cultuur te proeven, maar om te ontdekken hoe je als een echte Ier het leven omarmt. Dit is wat hij ontdekt in de tweede aflevering van Hugo Maakt Kennis: Ierland.
Zo leef je authentiek in Dingle

Aan de westkust van Ierland ligt Dingle, een klein vissersstadje waar traditie en vakmanschap samenkomen. Waar in Dublin de pubs het kloppende hart vormen, draait het hier om de zee, de bergen en het ambacht van lokale makers. Porterbier wordt er met de hand gebrouwen, whiskey rijpt er jarenlang in houten vaten en de vis wordt zo uit de zee op het bord gelegd. In Dingle proef je niet alleen de smaken van Ierland, je ervaart ook het vakmanschap en de passie.
Porterbier
In Dingle ontmoet Hugo de authentieke porterbrouwer Adrienne. Zij brouwt bij West Kerry Brewery op kleine schaal porterbier; de flesjes worden nog met de hand gevuld en beplakt. Samen bereidt Hugo mosselen met Adriennes bier. De mosselen in Dingle zijn zo vers dat ze voor de kust worden geraapt. De subtiele smaak van het porterbier geeft de mosselen net wat meer diepte dan een gewoon biertje zou doen.

Teveel zonnenschijn in Ierland
Hugo ontmoet Hobbyvisser Frank, vandaag zouden ze hun lunch bij elkaar gaan vissen. Maar vanwege de aanhoudende droogte is dit niet mogelijk. Normaal zwemmen de vissen tegen de rivier in, richting de bergmeren in de buurt. Vanwege het gebrek aan regen is de waterstroming minder, hierdoor kunnen de zalmen en forellen helaas niet stroomopwaarts zwemmen.

De kunst van Ierse Whisky
Via de rivier gaat Hugo richting de brouwerij waar hij de stroom van een ander soort water vindt: whiskey. Hier ontmoet hij Patrick die uitlegt hoe de drank wordt gemaakt, beginnend bij gerst. In Ierland wordt whiskey traditioneel drie keer gedistilleerd, waardoor het een zachtere smaak krijgt dan Schotse whisky. Pas na minstens drie jaar rijpen in een vat mag de drank officieel whiskey worden genoemd. Na een uitgebreide rondleiding door de distilleerderij is het tijd om te proeven.

Verse vis uit Dingle
Met een fles whiskey onder zijn arm loopt Hugo naar visrestaurant Out of the Blue. Hier ontmoet hij de Franse chef Jean-Marie. Het is gebruikelijk dat Franse chefs naar Dingle komen, want veel werk is hier seizoensgebonden. Soms raak je niet alleen verliefd op een plek, maar ook op iemand; dat overkwam Jean-Marie 27 jaar geleden. Na genoeg gekletst te hebben, besluiten ze een wedstrijd om te zien wie snelst klaar is. Hugo bereidt het voorgerecht: een garnalencocktail met een romige whiskeycocktailsaus. Hij klopt yoghurt door de saus voor een romige smaak en stoomt de garnalen. Ondertussen richt Jean-Marie zich op het hoofdgerecht, een zonnevis. Dit serveert hij met kreeftensaus. Onder het genot van twee heerlijk vers bereide gerechten en een glas wijn genieten ze van het uitzicht op zee.
Ook interessant
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen