Het fijne aan granola thuis maken is dat je er precies dát in kan stoppen wat je zelf lekker vindt. Pecannoten, stukken dadel, chilliflakes? Niets is te gek. Lees hier ons basisrecept inclusief instructievideo voor een vliegende start. 

1. De inhoud

Het leuke aan granola is dat je kunt toevoegen wat je lekker vindt. We kregen enorm veel leuke ingrediënten doorgestuurd die het volgens onze lezers niet mogen missen: 
- Meebakken: verschillende noten, gepureerde banaan, stukjes dadel, gepofte gierst/rijst, pindakaas, 1 shot espresso, kokosvlokken
- Achteraf toevoegen: gedroogde bessen als cranberry of rozijnen, stukken chocola of gedroogd fruit

2. Kruiden

Om granola een smaakboost te geven zijn kruiden nodig die je tijdens het mengen van de havervlokken en olie toevoegt. Populaire kruiden zijn: speculaas- en koekkruiden, kaneel en voor de echte daredevils: een snufje gember- en kardemompoeder. 

4. 'Binden'

De granola wordt gebonden door middel van olie. Hiervoor gebruikt vrijwel iedereen kokosolie of roomboter. Om de granola te zoeten worden daar een paar lepels honing, maple syrup of argavesiroop aan toegevoegd.

3. Baktijd en temperatuur

Durf de granola lang te bakken op een lage temperatuur. Spatel het geheel om de zoveel tijd om zodat het aan alle kanten goed bruint. Houd de oven goed in de gaten want zonder dat je het weet is het verbrand (ja, we spreken uit ervaring). 

4. Geduld, geduld, geduld

Het is enorm verleidelijk om de versgebakken granola direct over je yoghurt te strooien. Maar het is echt héél veel lekkerder om de granola de tijd te geven om af te koelen - het liefst een hele nacht - voordat je het eet of in een pot stopt. Dek het dan wel af met een doek of laat het in de oven staan. 

5. Extra knapperig

Het geheim van grote brokken knapperige granola? Het toevoegen van een opgeklopt eiwit aan het havermengsel voordat het de oven in gaat. Wanneer de granola bruin gebakken is, haal je het uit de oven en giet je (jawel) extra honing over de bakplaat. Dit moet volledig afkoelen. Hierna kun je de granola in stukken breken - et voila!