Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Voedingsdeskundige Klaske van Norren legt uit. ,,Een product is volkoren als er volkorenmeel in verwerkt is. Volkorenmeel bevat vezels, ijzer en B-vitamines en houdt in dat alles van de hele (gemalen) korrel nog in het meel aanwezig is.”

Het eten van producten gemaakt van volkorenmeel draagt bij aan het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten en diabetes, zegt Van Norren. ,,Om deze effecten te kunnen bereiken, moet er wel voldoende volkorenmeel in de producten zitten.”

,,Voor brood is dit goed geregeld”, aldus Van Norren. ,,Brood mag alleen volkoren heten (niet te verwarren met meergranen) als het gebruikte meel voor 100 procent uit volkorenmeel bestaat.”

Misleid

Voor andere ‘volkoren’ bakkersproducten bestaat de principeafspraak dat er minimaal 50 procent volkorenmeel in moet zitten. ,,Maar dit is niet verplicht. Voor andere producten is het helaas slechter geregeld. Lees dan altijd de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst. Het zou zonde zijn als u bewust kiest voor gezond volkoren, maar hierin door de naamgeving wordt misleid.”