We zijn halverwege 2019 en dat betekent dat vegetariërs niet meer opgejaagd worden met hooivork en fakkel. Sterker nog, veel Nederlanders maken de bewuste beslissing om te minderen en of stoppen met het consumeren van vlees. Daar spelen supermarkten slim op in door een heel scala vleesvervangers aan te bieden. 

Nu die vegetarische worstjes zijn ingeslagen en de aardappels zijn gepureerd zijn we klaar om te beginnen bij stap 2: de (bruine) vegetarische jus maken voor onze stamppot. Wij delen het basisrecept hieronder waarbij we het braadvet vervangen door uien.

Benodigdheden:

- 500 gram fijngesnipperde ui
- 25 gram roomboter (of plantaardige olie)
- 1,5 eetlepel bloem
- 250 ml paddenstoelenbouillon

1. Doe de roomboter in de pan en voeg hier de fijngesnipperde ui aan toe. Laat het geheel langzaam garen met de deksel op de pan. 

2. Wanneer de uien lichtbruin en glanzend zijn geworden voeg je de 1,5 eetlepel bloem toe. Schep het geheel om en laat de roux (=het bloemmengsel) kort meebakken in het vet in de pan.

3. Voeg nu in kleine scheutjes de groentebouillon toe aan de roux terwijl je het geheel blijft roeren. Er mogen geen klonten ontstaan. Als alle bouillon is opgelost kan er naar smaak peper toegevoegd worden. 

Tip: de bouillon kan vervangen worden door rode wijn of port voor een diepere smaak.