Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De jury

  • Marijne Thomas (51) Kookboekenschrijver en overtuigd flexitariër.
  • Liesbeth Thomas (56) Kookboekenschrijver van onder meer Koch! (vegetarisch)
  • Pancras Dijk (45) Neef van de zussen. Genoot een vegetarische opvoeding. Eet nu geregeld vlees.

Schijnvlees

Het panel keurt blind zeven vegetarische burgers waarin niet opzichtig met ingrediënten als linzen of hennepzaad is gestrooid. Heuse schijven schijnvlees dus - voornamelijk opgebouwd uit soja- en tarwe-eiwitten - die zowel qua uiterlijk als smaak het echte werk pogen te evenaren.

Die zijn vooral bedoeld om verstokte carnivoren over de streep te trekken, vermoedt het panel. "Voor de meeste vegetariërs is het immers helemaal niet belangrijk of een burger op vlees lijkt'', denkt Liesbeth. ''Een bietenburger is misschien wel veel lekkerder.''

Gelei

Een hamburger goed nabootsen blijkt bovendien helemaal geen sinecure, getuige het aanbod dat vandaag in de ring verschijnt. Ronde 1: het uiterlijk. Veel van de burgers lijken met de deegroller te zijn toegetakeld, met die van de Vegetarische Slager en Jumbo als platste jongetjes van de klas. Garden Gourmet en Albert Heijn leggen een stuk dikkere burgers op tafel; de snippertjes nepvlees zouden zelfs voor echte zemelen kunnen doorgaan. Dieptepunt zijn de schijven van Valess, die bij het panel associaties oproepen met de textuur van pershoutplaten uit de bouwmarkt, maar dan wel voorzien van een glibberig geleilaagje.

Burger deluxe

Ronde 2: mondgevoel. Misschien wel de grootste troef van echt vlees is een sappige, veerkrachtige bite. Niet de droge hap van Aldi en Vivera dus, evenmin als de veel te compacte structuur van Valess. Jumbo, Garden Gourmet en de Vegetarische Slager doen het beter. Maar weer wordt de ‘burger deluxe’ van Albert Heijn het best gewaardeerd dankzij een mondgevoel dat zowaar kan wedijveren met echt vlees.

In de smaakronde wordt de winst veiliggesteld. Het ui- en zoutgebruik is wat scheutig, maar de gebalanceerde, bijkans oosterse kruiding behaagt tussen de te zoete, zoute of juist flauwe concurrenten. Dijk: "Hij smaakt een beetje naar de bamibal van de Febo.''

De uitslag

© Desiree Schippers

1. Vandaag Vegetarisch (Albert Heijn)
Cijfer: 7,5
Prijs: 1,95 euro
Een dikke doch luchtige burger die best voor vlees door kan. Fijne bite, gebalanceerde kruiding, alleen wat veel ui en een laffe nasmaak.

2. Vivera
Cijfer: 7,2
Prijs: 2,49 euro
Op het oog een prima vleesvervanger, met een fijn korstje. Duidelijk de geur van vlees, al houdt die associatie in de mond te kort stand. Wat aan de droge kant ook.

3. Veggie Chef (Jumbo)
Cijfer: 5,8
Prijs: 1,74 euro
Plat in de pan, plakkerig - maar niet onaardig - in de mond en ietwat pittig op de tong. Een soort Conimexkruiden, vergezeld door een klein zoetje.

4. Meat Free Days (Aldi)
Cijfer: 5,5
Prijs: 1,55 euro
Een forse, aantrekkelijke burger met een interessant rookgeurtje. De smaak is echter te vlak en de structuur te droog.

5. Garden Gourmet
Cijfer: 5,5
Prijs: 2,79 euro
Uitstekend uiterlijk: lekker dik en vezelig. Ook de bite is in orde. De smaak blijft helaas achter: veel te flauw, melig zelfs.

6. Vegetarische Slager
Cijfer: 5,2
Prijs: 2,59 euro
Duidelijke vleesassociatie, zit tussen saucijzenbroodje en Gelderse schijf in. De zoete smaak en ietwat zompig mondgevoel behagen minder. Plat ook.

7. Valess
Cijfer: 3,8
Prijs: 2,49 euro
Met zijn glimmende geleilaagje de vreemde eend in de bijt. Veel te zout van smaak en zo compact samengeperst dat je hem maar moeilijk weg krijgt.

Lees ook: 7 x makkelijke vegetarische gerechten of bekijk onze gehele vegetarische recepten collectie hier