Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Bedenker Ton Kooiman knipte een luikje in een reguliere pizzadoos, die daardoor dus niet meer helemaal open hoefde. ,,Toen bleef-ie warmer, maar moest je nog steeds telkens de doos opendoen om de pizza te draaien”, vertelt Kooiman tegen deze site.

Daarom kwam hij op het idee om een draaischijf in de pizzadoos te plaatsen, zodat de pizza kan worden gedraaid en het gewenste stuk kan worden gepakt. Zo hoeft de doos niet elke keer open als er een punt wordt gepakt en behoudt het eten zijn warmte. Vele ontwerpen later heb ik nu de ‘Cartonney Box’.”

Langer warm

De pizza's in de nieuwe dozen blijven langer warm dan in reguliere dozen. ,,We hebben het getest en blind getest. Ook zijn we met thermometers in de weer gegaan en het resultaat is dat de pizza langer warm blijft. Je hebt gewoon een paar minuten extra om te genieten van een warme pizza”, aldus Kooiman. 

De pizzadozen worden niet door Kooiman zelf gemaakt. ,,Ik verkoop het ontwerp en daarvoor ontvang ik een licentievergoeding. Er zijn al enkele grote partijen geïnteresseerd, waaronder groothandels die produceren voor kleine pizzatenten.” Kooiman wilde nog niet kwijt welke partijen dit zijn, maar wie het ook wordt: ,,De consument is de grote winnaar als het op de markt komt”, vindt hij.

Beter te recyclen

Er is nog een voordeel, volgens Kooiman. Waar normale pizzadozen niet bij het oud papier mogen worden gedumpt (omdat er etensresten aan zitten) kan de Cartonney Box voor het grootste deel hier wel bij.

,,Ik wist nooit dat die dozen helemaal niet bij het oud papier mochten, maar met dit ontwerp blijft de doos een stuk schoner. De draaischijf vangt het vet en de etensresten op, waardoor alleen dat deel van de doos moet worden weggegooid. Het is dus veel beter te recyclen.” Zo kan twaalf miljoen vierkante meter papier worden bespaard, claimt Kooiman.