Een dag zonder vlees en zuivel hoeft niet moeilijk te zijn. Ook plantaardige gerechten zijn veelzijdig lekker en verrassend. Gelukkig is er tegenwoordig genoeg informatie en zijn er talloze producten om een uitgebreide én volwaardige maaltijd op tafel te zetten. Toch is er nog een belangrijkere reden om een week zonder vlees en zuivel uit te proberen.

Waarom minder vlees & zuivel?

Vlees en zuivel hebben een grote impact op het klimaat. De vlees- en zuivelindustrie stoten veel schadelijke broeikassen uit zoals koolstofdioxide (CO2) en methaan. Die uitstoot komt voornamelijk uit de dieren. Ook het waterverbruik ligt er hoog omdat zowel de dieren als het land onderhouden moeten worden. Door meer plantaardig te eten wordt deze impact op het milieu verkleind. Door al een week vlees en zuivel te laten staan, bespaar je wel zo’n 193 liter water en 80 kilometer aan uitstoot veroorzaakt door autorijden.

Tip om minder vlees en zuivel te eten


1. Maak er een gewoonte van

Wissel vaker een zuivelproduct uit je dagelijkse routine voor een plantaardig product. Zo maak je er makkelijker een gewoonte van. Denk bijvoorbeeld aan je dagelijkse kopje koffie met een barista-alternatief voor koemelk.

2. Zorg voor afwisseling

Veel mensen zijn gewend om tijdens de lunch een boterham te eten. Probeer eens je favoriete beleg te wisselen met een plantaardige variant. Je kan natuurlijk ook eens met een goedgevulde soep, vegan tosti of maaltijdsalade afwisselen.

Flespompoensoep met kokosmelk

Flespompoensoep met kokosmelk

Bekijk

3. Zoek alternatieven voor je favorieten

Ben je een zoetekauw? Er zijn tegenwoordig allerlei plantaardige, zoete snacks te vinden! Zo bevat pure chocolade vaak geen zuivel, en zijn er ook voor wit en melk allerlei vegan varianten te koop!

4. Maak het jezelf gemakkelijk

Wanneer je minder vlees en zuivel wil eten, hoef je het niet van de één op andere dag te laten staan. Kies zorgvuldig een moment uit en zo zie je dat het makkelijk vol te houden is.

5. Geniet van je eten

Borrelen en snacken is voor veel mensen een favoriete bezigheid. Ook tijdens dit moment kan je plantaardige snacks serveren. Vegetarische borrelhapjes zijn steeds vaker te vinden. Net als alternatieven voor de bijpassende sauzen. 

Falafel met zelfgemaakte mayonaise

Falafel met plantaardige mayonaise

Bekijk

6. Doe het samen

Samen is alles makkelijker. Ga daarom de uitdaging aan met je vrienden, familie, huisgenoten of collega's. Deel bijvoorbeeld onderling tips en recepten. Wie weet proef je je nieuwe lievelingsgerecht.

7. Kijk Een Weekje Zonder op 24Kitchen

Tussen 6 en 12 maart kan je elke dag om 18:00 kijken naar Een Weekje Zonder. Chefs Jetske en Mikko delen hun favoriete gerechten zonder vlees en zuivel, maar ook handige tips over eiwitbronnen en budgetkoken.