Spaanse tortilla de patatas

Waar de Italianen de frittata hebben, hebben Spanjaarden hún tortilla. En hoewel de Spaanse tortilla haar naam deelt met een wrap op basis van maismeel hebben de gerechten niets (maar dan ook echt niets) met elkaar te maken. De tortilla is een soort dik aardappelomelet. Het bestaat uit drie basisingrediënten: aardappel, ei en ui. Al worden hier naar hartenlust extra ingrediënten aan toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn groenten of chorizo.

Hoe eet je een Spaanse tortilla?

Iedere Spaanse familie maakt haar eigen tortilla - en die wordt te pas en te onpas uit de pan getoverd. Geen Spaanse familie? Niet getreurd. Als toerist loop je 'm op zo'n beetje elke straathoek tegen het lijf. Dit kan in de vorm van een tapa (je snijd 'm in stukken en prikt 'm op als klein hapje), als bijgerecht of zelfs tussen een sandwich met aioli. Dit maakt het een geweldig borrelgerecht voor thuis of in het park. 

Tips van chef Omar

Hoewel het recept voor tortilla dus maar 3 basisingrediënten bevat, zijn er maar weinig mensen die de edele kunt van de tortilla de patatas onder de knie hebben. Te weinig ei, te veel ei, aangeplakt aan de pan of gortdroog - Spaanse sterrenchef Omar Allibhoy geeft 6 handige tips om dat allemaal te voorkomen.

Tip 1: Gebruik genoeg olijfolie

In zijn video giet Omar Allibhoy 500 ml olijfolie in de pan. Deze ruime hoeveelheid heb je nodig om later de uien te karamelliseren en de aardappels te bakken. Zonde, zul je denken. Maar na het bakken herbruikt hij de olijfolie weer. 

Tip 2: Zoetigheid

Een tortilla heeft de perfecte balans tussen zoet en zout. Het zout voegen we toe, maar het zoet komt van de uien. Gebruik daar dus genoeg van en karamelliseer deze in ruime olie. 

Tip 3: Aardappels snijden

De aardappels snijd je in dunne plakken. ,,Ongeveer 3 millimeter, niet dunner, niet dikker'' legt Omar uit. Zo garen ze gelijkmatig. En laten we eerlijk zijn: dunne plakjes aardappels zijn gewoon lekkerder.

Tip 4: Laat trekken en zouten

Meng de uitgelekte uien en aardappels met de eieren. Hier voeg je een flinke hoeveelheid zout aan toe. Laat dit mengsel 15 minuten trekken. Zo absorberen de aardappels het ei en wordt het geheel smeuïger.

Tip 5: Gebruik een anti-aanbakpan en een groot bord

Je zult niet de eerste, nog de laatste persoon zijn bij wie de tortilla aan de bodem blijft plakken. Of tijdens het keren op de grond beland. Gebruik dus een goede anti-aanbakpan en een bord dat groot genoeg is om de tortilla mee te draaien.

Tip 6: Spaanse tortilla níet in de oven

Wil je een Spanjaard aan het huilen maken hoef je hem enkel een droge tortilla de patatas voor te schotelen. Zorg dat je tortilla niet te doorbakken is, maar de binnenkant nog zacht is. En bak de tortilla dus NOOIT of te NIMMER in de oven. Dat doe je maar met een frittata.

Benieuwd wat Omar nog meer te vertellen heeft? Kijk dan de onderstaande video: