Waar de Fransen de croissant hebben, hebben de Denen de tebirkes. Tebirkes, ook bekend als københavnerbirkes, worden gemaakt door een zacht deeg herhaaldelijk te besmeren met boter en dubbel te vouwen. De tebirkes worden besprenkeld met wit- of blauw maanzaad.

Tebirkes: een lesje geschiedenis

Hoewel tebirkes een nationale snack uit Denemarken zijn, komt het recept oorspronkelijk uit Oostenrijk. Oostenrijkse bakkers brachten het baksel naar Denemarken. De Denen maakte er op hun beurt een meesterwerk van door het perfectioneren van de vouwmethode en het toevoegen van extra suiker en boter. De huidige terbirkes zijn zoeter, rijker van smaak en knapperiger dan het authentieke Oostenrijkse recept. 

Wat zit erin?

Het basisrecept is simpel. Je hebt boter, bloem, water, melk, zout en gist nodig. Omdat het recept zo simpel is, is het belangrijk om kwalitatieve ingrediënten te gebruiken. Soms word het broodje gevuld met (room)kaas. Wil je dit thuis zelf proberen te maken? We hebben hier een Nederlands recept gevonden.