Verschil sushi en sashimi

Waar sushi wordt gereserveerd met rijst en de vulling kan variëren van vegetarisch tot rauwe vis, bestaat sashimi enkel uit rauwe vis. In Nederland eten we meestal een wat bekendere en toegankelijke vis zoals zalm of tonijn. Wanneer je dit gerechtje besteld, kun je ervan uitgaan dat je de beste delen van de vis op je bord krijgt.” Tjong benadrukt: “Goede sashimi hoeft dus niet te zwemmen in sojasaus en wasabi om de smaak goed tot zijn recht te laten komen.” Alhoewel dit laatste ook geldt voor goede sushi.

Sashimi van hamachi

Bij Restaurant ChouChou staat sushi én een verrassende sashimi van hamachi op het menu. Deze vis staat beter bekend onder de Engelse naam yellowtail kingfish. Deze vis een makreelsoort maar lijkt qua smaak eerder op een stevige witvis met de vettigheid en structuur van tonijn. Tjong: “In ons restaurant hebben we op het menu gezet omdat we mensen kennis willen laten maken met deze nog wat onbekende maar ontzettend lekkere vis.”

Smaak en wauw-effect

Er staan twee belangrijke elementen centraal wanneer je de sashimi van hamachi bestelt bij Restaurant ChouChou. Tjong vertelt: “Als eerst staat natuurlijk de smaak van de vis centraal. De sashimi wordt geserveerd met een klein pipetje sojasaus zodat je écht alleen een kleine druppel erbij kan doen. Om de hamachi nog extra lekker te maken wordt het heel licht gerookt met appelhout. Dat brengt ons bij het tweede element: het optische wauw-effect. Het gerecht wordt geserveerd onder een stolp met de rook. Wanneer je deze optilt, danst de witte rook eronder vandaan." 

Samen zijn de elementen wat ons betreft genoeg reden om de sashimi van hamachi nog eens uit te proberen.