Suiker & Insuline
Maarten: 'Dat zit zo. Zoetigheden zitten boordevol geraffineerde suikers. Daarom is-ie ook zo lekker (en zoet). Deze suikers komen vrij snel na het eten in de vorm van glucose in ons bloed terecht. De bloedsuikerspiegel schiet hierdoor omhoog, met als gevolg dat de alvleesklier een grote hoeveelheid insuline afgeeft. Die insuline zorgt ervoor dat het lichaam de glucose snel opneemt. Het gevolg: de bloedsuikerspiegel daalt snel. Vaak tot onder het niveau van daarvoor.'
Suikerdip
Maarten: 'Zo krijg je direct na de snelle daling van de bloedsuikerspiegel weer honger. Een suikerdip. Al zo'n anderhalf tot twee uur na het genieten van die heerlijke zoete snack.'
Zorgelijk?
Maarten: 'Ach ja, zolang je slechts af en toe 'zondigt' is er geen man overboord. Het ingecalculeerde ‘risico’ is wel dat je de hele dag door blijft snaaien en van energiedip naar energiedip gaat. Maar jezelf zo nu en dan trakteren op iets lekkers houdt het leven wel leuk. En die overtollige calorieën compenseer je dan met een uurtje sporten.'