De naam 'soft health' dook voor het eerst op bij het grote publiek toen voedingswetenschapper Hanni Rützler het noemde in haar Food Report 2015Het is een trend die al een aantal jaar geleden is gestart en mede door de coronacrisis is doorgezet. 

Wat is soft health?

''Soft health is gebaseerd op een meer holistisch begrip van gezonde voeding die zich niet langer primair richt op voedingsstoffen en calorieën. In plaats van problemen (suiker, vet, zout) op de voorgrond te plaatsen en te focussen op individuele voedingsmiddelen, ligt de focus op balans, variatie en gerechten met een hoog aandeel groenten, peulvruchten en granen.''

Soft health is een uitvloeisel van de 'health food'-trend, die ontstond rond 2008 als tegenhanger van 'fast food'. Volgens het FoodService Instituut Nederland is het de stijgende koopkracht van Generatie Z die deze trend doet leven. ,,Zij drukken hun stempel op het voedsellandschap omdat ze meer specifieke verwachtingen van voeding hebben dan hun ouders.''

Hoe pas ik soft health toe?

Volgens Rützler ligt de basis van soft health samen met een andere food trend: meet your food. Hierbij is eten niet enkel meer consumeren maar ook een multi-zintuigelijke ervaring. Consumenten zijn meer bewust van waar hun voedsel vandaankomt en hoe dit optimaal kan worden bereid - en, uiteindelijk, geconsumeerd.