Geen grap (maar stiekem wel een beetje grappig)! De avocado maakt steeds meer slachtoffers. Naarmate de populariteit van de vrucht stijgt, neemt ook het aantal mensen met avocadogerelateerde verwondingen toe (auwvocado! Flauw, weten we). Dat blijkt uit een recent verschenen Amerikaans onderzoek over de relatie tussen avocado’s en handletsel.
Steeds meer mensen op de spoedeisende hulp door 'avocadohand'

Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Maxine Buckers (21) uit het Noord-Brabantse Oosterhout heeft zo'n ‘avocadohand’ zelf meegemaakt. ,,Ik was een salade aan het maken en daarvoor moest ik een avocado snijden. Eerst door de helft, dan kom je bij de pit. Met de punt van het mes wilde ik die pit eruit wippen, maar zodra ik kracht zette, schoot het mes uit de vrucht en in de palm van mijn linkerhand. Die begon direct te bloeden”, vertelt ze. ,,De snee zag eruit alsof-ie gehecht moest worden, dus ben ik meteen naar de eerste hulp gegaan. Er moesten twee hechtingen in.”
Flinke stijging slachtoffers
Jaarlijks lopen zo’n 8000 Amerikanen een avocadogerelateerde verwonding op, zo blijkt uit onderzoek van de Emory University School of Medicine en de Oakland University William Beaumont School of Medicine.
,,In de VS houden ze in een nationale databank ieder bezoek aan de spoedeisende hulp bij", zegt Dennis Barten, arts op de spoedeisende hulp van het VieCuri medisch centrum in Venlo. ,,Via dat systeem is het mogelijk bepaalde trends te onderzoeken. Wat ze hebben gevonden is dat er in de Verenigde Staten tussen 1998 en 2002 meer dan 3143 mensen naar de spoedeisende hulp gingen voor zogenaamd avocadoletsel. Vijf jaar daarna was het aantal gevallen opgelopen tot 27.059.” Wie op Instagram zoekt op #avocadohand, vindt al 1429 berichten van gedupeerden.
Het stijgende aantal letsels kan volgens het onderzoek gekoppeld worden aan de toenemende populariteit van de avocado in de VS. Barten: ,,Ik denk dat dat ook geldt voor Nederland.”
In ons land zijn er geen cijfers over avocadogerelateerde ziekenhuisbezoekjes, dus Barten kan niet met zekerheid zeggen dat de situatie in Nederland vergelijkbaar is met die in de Verenigde Staten. Wel merkt hij uit eigen ervaring dat hij steeds meer mensen over de vloer krijgt die aan het openmaken van een avocado een snee overhouden. ,,Ik zie ze niet dagelijks en ook niet wekelijks, maar het viel me wel op dat het er meer zijn dan een paar jaar geleden. Zelf vind ik het heel herkenbaar, want ik vind het ook een rotding om open te maken.”
In de Verenigde Staten gaan mensen makkelijker naar de spoedeisende hulp, zegt Barten. ,,In Nederland vangen huisartsen veel meer af. Die zien alle kleine letsels. Zodra het ernstiger is, bijvoorbeeld pees- of zenuwletsel, dan komen mensen naar de spoedeisende hulp. In de meeste gevallen valt het mee, je hoeft natuurlijk lang niet altijd naar een arts toe.”
Zo haal je de pit eruit:
Wat moet je doen om zo'n avocadohand te voorkomen? Barten: ,,Je hebt een techniek dat als je de avocado half open hebt, je het mes in de pit kunt slaan, dan het mes ronddraait zodat je vervolgens de pit eruit kunt trekken. Maar ook daarbij kun je natuurlijk gewond raken als je dat onhandig doet. De onderzoekers adviseren om de avocado vast te houden met een handdoek eromheen. Hierdoor heb je extra bescherming wanneer het toch fout gaat. Of gewoon de pit met een lepel eruit scheppen, ik denk dat dat nog wel de veiligste manier is”, zegt de arts. ,,Ik heb me ook laten vertellen dat er tegenwoordig speciale apparaten zijn waarmee je de pit eruit kunt halen.”
Of er nog andere 'gevaarlijke’ fruitsoorten zijn die steeds vaker letsel veroorzaken, weet Barten niet. ,,De avocado viel in ieder geval op. En de bananenschil is natuurlijk een beruchte.”
Ook interessant
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen