Voorbereiding

Sperziebonen kun je het beste doppen - een taak die we als kinderen maar al te vaak toegeschoven kregen. Hierbij verwijder je het uiteinde van de bonen en haal je eventueel ook de harde 'draden' langs de zijkant weg. Breek de boon in tweeën, of gebruik in zijn geheel. 

Sperziebonen koken

Deze methode heeft weinig uitleg nodig. Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in circa 4 á 5 minuten beetgaar. Giet af en eet de bonen warm of spoel af met koud water en gebruik door een salade. En nu je toch bezig bent: waarom maak je er geen gekonfijte kippenbouten bij en friet bij? 

Gekookte sperziebonen

Sperziebonen blancheren

Blancheren is een kooktechniek waarbij je sperziebonen een korte periode (2 á 3 minuten) in kokend water gaart. Hierna spoel je de boel af met ijskoud water, of een ijsbad. Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal. Toepassen? Gebruik dit kip-ketjap recept met geblancheerde sperziebonen

sperziebonen blancheren

Sperziebonen roosteren

Luie kok? Dop de boontjes en verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Leg de gedopte bonen op een ovenplaat en besprenkel met olie en je favoriete kruiden. Schuif het geheel in de oven en rooster in 30 minuten gaar. Tip: voeg spekjes toe aan de sperziebonen.

sperziebonen roosteren

Sperziebonen stomen

Een snelle en gezonde optie. Door sperziebonen te stomen blijven vitamines goed bewaard. Gebruik voor het stomen een speciale stoomoven, stoompan, stoommand of een pan met goed afsluitbare deksel. Serveertip: voeg groene pesto toe aan de gestoomde sperziebonen.

sperziebonen stomen

Sperziebonen roerbakken

Vinden we lekker: sperziebonen roerbakken in een favoriete Aziatische saus. Rauwe sperziebonen hebben ongeveer 10 minuten nodig om te garen op vuur. Dit is een stuk langer dan andere ingrediënten. Om de roerbaktijd te verkorten worden de bonen daarom vaak voorgekookt. Een andere optie is eerst roerbakken en daarna stomen in de wok, zoals gedaan wordt in dit recept voor makreel, rijst en gewokte sperziebonen

Sperziebonen roerbakken