Voordat we over silken tofu vertellen, eerst terug naar 'normale tofu'. Tofu is een een soort 'kaas' op basis van sojabonen. Deze bonen worden geweekt, gekookt, vermalen en tot slot gezeefd. Hier wordt water aan toegevoegd en een plantaardig stremsel aan toegevoegd waardoor het zijn vaste vorm krijgt. Hier lees je meer over tofu. 

Silken tofu

Silken tofu, of zijdentofu is een tofuvariant uit Japan. Bij het bereidingsproces wordt meer water toegevoegd waardoor het zijn zijdezachte, wobbelige structuur krijgt. Het smelt bijna op je tong en de structuur heeft wat weg van crème caramel. Zie hieronder het bijzondere ingrediënt.

Toepassingen

De smaak van zijdentofu is een stuk zachter en smaakt minder naar sojaboon dan de 'gewone tofu'. Silken tofu eet je 'rauw', met een topping of kun je opwarmen als extraatje in een soep. Doe dit voorzichtig. Deze tofusoort valt snel uit elkaar.

Daarnaast kun je het gebruiken als basis voor verschillende plantaardige gerechten. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt als vervanger voor ei of melk in desserts. In de video hieronder vormt zijdentofu de basis voor een plantaardige chocolademousse.