Wanneer heet iets champagne?

Champagne is een mousserende wijn, enkel afkomstig uit de Champagne, een beschermd gebied in Frankrijk dat zich uitstrekt rondom de Reims. Dit gebied leent zich perfect om de druivenrassen chardonnay, pinot noir en pinot meunier te verbouwen voor de productie van champagne.

Het koele klimaat en de kalkrijke bodem geven de mousserende wijn een frisse, zure en complexe smaak. En dáár betaal je voor. Ook is het rijpingsproces 15 maanden. Dat is langer dan bij andere mousserende wijnen als cava en prosecco. Hier lees je meer over het verschil tussen deze mousserende wijnen.

Russische champagne

Aan bovenstaande regelgeving blijkt Rusland lak te hebben. Door een wetswijziging mogen daar alleen nog Russische mousserende wijnen de naam 'champagne' dragen en zullen de Franse champagnes voortaan door het leven moeten gaan als 'mousserende wijn'. Een doorn in het oog van de Fransen. Maar zonder aanpassing op het etiket lopen zij de kans dat ze hun champagne niet meer in Rusland mogen afzetten. 

Inmiddels is de wetswijziging door Vladimir Poetin ondertekend en deze gaat direct van kracht. Hierdoor moeten niet alleen nieuwe champagne-flessen uit Frankrijk voorzien worden van een aangepast label maar óók alle nog niet verkochte flessen in Rusland een aangepast label krijgen.

Reactie van Moët Hennesy

Na de wetswijziging waren alle ogen gericht op de LVMH-groep (Louis Vuitton, Moët Hennesy-groep), wereldwijd bekend van champagne-merken als Moët et Chandon en Dom Pérignon. Zij brachten vreemd genoeg verschillende statements naar buiten. Enerzijds ontvingen Russische champagne-importeurs een brief waarin stond dat ze naar hun champagne konden fluiten.

Anderzijds liet LVMH in een verklaring weten dat de champagnehuizen van Moët Hennessy altijd de geldende wetgeving na hebben geleefd en ze de levering zo snel mogelijk zullen hervatten terwijl ze toch aanpassingen doorvoeren. Zullen de Fransen dan toch zwichten onder het Russisch champagne-bewind?

Champagne en de Krim

Met de wetswijziging wil het land de lokale productie van mousserende wijn promoten. Dit met name in de Krim, een Oekraïns schiereiland dat in 2014 werd geannexeerd door Rusland. ,,In dit gebied is de wijnproductie onder Russisch bewind nieuw leven in geblazen. Het paradepaardje is wijnmakerij Novy Svet (‘nieuwe wereld’), eigendom van een vriend van Poetin'', schrijft het AD.