Zelfs de meest fluffy rijst zal de dans niet kunnen ontspringen: het droogt uit in de koelkast en wordt één harde, droge brok. Door rijst op de juiste manier te verwarmen kan het zijn oude structuur terugkrijgen. 

Rijst opwarmen: veilig?

Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.

Stomen

Maak de rijst los met een vork zodat er geen klonten meer in zitten. Stop de rijst in een stoommandje en voeg per 200 gram rijst 1 eetlepel water toe. Roer goed door. Doe de deksel op de pan en laat het geheel 2 tot 5 minuten stomen. Extra tip: voeg een klont boter toe voor een vollere smaak.

Roerbakken

Wil jij extra ingrediënten toevoegen aan de rijst? Gebruik dan deze methode. Giet olie in een wok of pan en verhit op hoog vuur. Voeg de rijst toe en roerbak het geheel zo'n 3 minuten. Voeg kruiden en extra ingrediënten toe voor gebakken rijst die net zo lekker smaakt als bij de toko.

Psst... weinig tijd?

Rijst kun je ook opwarmen in de magnetron. Dit is niet de lekkerste, maar wel de snelste manier. Stop de rijst in een bak met deksel en voeg hier een eetlepel water aan toe. Roer goed door. Laat 2 minuten verwarmen in de magnetron. Zorg dat je de rijst tussendoor roert zodat het geheel goed verhit.