Aan ouderlijk enthousiasme schort het vaak niet. Maar de ik-lust-dit-niet-fase van kinderen is voor ouders vaak een zware dobber om nieuw eten te introduceren - waardoor het kind vaak te eentonig eet. Een hoopvolle ontwikkeling is wel dat ouders in het onderzoek aangeven dat hun kinderen avontuurlijker eten dan zijzelf vroeger. 

Moeilijke smaken

Het zijn vooral bitter (42%) en pikant (29%) die maar moeilijk aan de man (of in dit geval: kind) te krijgen valt. Daarnaast zijn zeevruchten (24%), vis (20%), en gekookte groenten (21%) geen favoriet aan de kindertafel. Uit het onderzoek blijkt dat ouders veelal dezelfde tactiek gebruiken om hun kinderen toch te enthousiasmeren voor bovenstaand voedsel: het voorschotelen in kleine hoeveelheden. 

Mag ik van tafel?

Ook uit eigen onderzoek blijkt dat 83% van de gezinnen wekelijks strijd hebben aan de keukentafel. Daarom maakten we vorig jaar in samenwerking het DPG media een videoserie over gezinnen met moeilijk etende kinderen. Hierin deelt kinderpsychologe Tischa praktische tips zodat we de strijdbijl aan tafel eindelijk kunnen begraven.