De Smaak van Nederland

Voor het nieuwe programma De Smaak van Nederland op 24Kitchen is er een groot onderzoek uitgevoerd onder 2500 Nederlanders, verdeeld over alle provincies, in alle leeftijden en achtergronden. Dat leverde leuke en opvallende resultaten op. Lees ze hieronder.

Aardappel vs pasta

De aardappel moet het afleggen tegen pasta. In de top 10 van gerechten die het vaakst worden gemaakt en het liefst worden gegeten, zijn nummer 1, 2 en 3 pastagerechten. Pas op nummer 4 volgt de Hollandse Pot. We kiezen massaal voor Italiaans. 70% van de Nederlanders zet minimaal 1 keer per week een gerecht uit de Italiaanse keuken op tafel. 

Friesland houdt van Hollandse pot

In Friesland houden ze nog vast aan de oer-Hollandse eetgewoontes. Daar verschijnt het vaakst een traditioneel Hollands gerecht op tafel. In Flevoland het minst vaak. Limburgers zijn staan vooral bekend om hun liefde voor de snackbar. Zij zijn daar van alle Nederlanders het vaakst te vinden. 

Worstenbroodjes zijn populair

De helft van Nederland heeft een favoriet streekgerecht. En 30% van de Nederlanders eet hun favoriete streekgerecht/product elke week en/of maakt het zelf. Denk hierbij aan het Brabantse worstenbroodje, de Groninger eierbal, Twentse bakleverworst, Zeeuwse bolus en Limburgs zuurvlees. 

De Nederlandse etenstijd en pakjes

De helft van de Nederlanders eet nog steeds stipt om 18.00 uur. 70% van de Nederlanders eet aan tafel. Jongeren eten vaker gerechten uit buitenlandse keukens, gebruiken vaker pakjes/zakjes of verspakketten en eten vaker vegetarisch. Ook bestellen jongeren vaker eten én eten ze vaker buiten de deur. Als je hen vraagt wat typisch Nederlands eten is, noemen ze kaas, stroopwafels, drop en kroketten. 

Haring voor ouderen

Ouderen eten vaker Hollandse pot en koken vaker met verse en biologische ingrediënten. Stamppotten en haring bestempelen zij als typisch Nederlands eten. 

Meer onderzoeksresultaten zijn te vinden bij de afleveringen. Kijk De Smaak van Nederland met Janny van der Heijden vanaf 22 februari elke maandag om 22.00 uur te zien op 24Kitchen.