Wie van oliebollen houdt, kan maar beter een voorraad inslaan of zelf oliebollen maken. Want aan de lekkere trek komt er een nieuw prijskaartje te hangen.

Stijgende kosten

Door de stijgende energieprijzen en inflatie zijn oliebolbakkers genoodzaakt om de prijzen van hun oliebollen te verhogen. ''Je ziet dat de prijzen van een aantal grondstofproducten het afgelopen jaar in de oliebollenperiode al in prijs waren verhoogd. Vorig seizoen ben ik dus al van 1 euro naar 1,20 gegaan, zegt Jan Vermolen van de Haagsche Oliebollenbakkerij in het Algemeen Dagblad.

Dit jaar moet daar nog een schepje bovenop. ''De stijgende gas- en energieprijzen komen erbij, de graan- en olieprijzen en zelfs de verpakkingen zijn niet te betalen.'' En als klap op de vuurpijl wordt ook het poedersuiker duurder.

Angst bij oliebolbakkers

De oliebollenbakkers lijden onder de hoge prijsstijgingen, maar durven de prijzen voor hun oliebollen ook niet te veel te verhogen, want dat kan potentiele klanten afschrikken. Daarom zal de prijs voor een oliebol met slechts 10 tot 20 procent toenemen. Waar je vorig jaar dus €1,20 voor een losse oliebol betaalde, gaat dat dit jaar naar €1,40 voor één oliebol. Ondanks de 'kleine' prijsstijging is Vermolen bang dat de consument stopt met het kopen van oliebollen. ''Het is toch een extraatje, iets wat je kunt zien als een luxe.''