De oplossing is even simpel als briljant: gebruik een schroevendraaier. Wel eentje met platte kop, anders beschadig je de oester. Als je meerdere platkopschroevendraaiers hebt, kies je de kleinste voor optimale grip.

Wassen

Het is van groot belang dat je, voordat je met openmaken begint, de schroevendraaier grondig wast. Niemand zit te wachten op een naar ijzer smakende oester. En vice versa: hetzelfde aantal heeft zin in naar rotte vis stinkend gereedschap bij de eerstvolgende klusbeurt. 

Oesters openmaken zonder oestermes

Plaats de oester met de bolle kant naar beneden, in je hand of op het aanrecht. Met een platte schroevendraaier prik je (horizontaal) in de scharnier tussen de onder-en bovenschelp. Zodra de schelp meegeeft draai je de schroevendraaier een kwartslag. Zo wip je de bovenste schelp los. Vervolgens pak je een mes en snijd je de sluitspier aan de bovenkant van de oester door. Het enige dat je nu nog rest te doen is de onderkant van de oester - de zogeheten baard - los te maken. Nu is-ie klaar voor consumptie. Slurpen maar. 

Aan de slag!

Check onderstaande recepten met oesters om zelf - al dan niet met schroevendraaier - te openen. En belangrijker: op te eten. ;) 

Gepocheerde oesters met gekonfijte citroen

Ziltige oesters met frisse citroen. Een gouden combinatie. Klik hier voor het recept. 

Miniatuur

Gepocheerde oesters in champagnesaus

Het beste van twee werelden: champagne en oesters. Uiteraard ook te maken met iedere andere witte mousserende wijn. Klik hier voor het recept. 

Miniatuur