Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

We kunnen ons heus wel voornemen om niet meer te snoepen, maar voor je het weet sta je bij de receptie per ongeluk toch weer de gele winegums uit de schaal voor visite te hengelen. Veel van ons gedrag is nou eenmaal onbewust. We eten uit gewenning, of omdat het kan. Het goede nieuws is dat we ook dat onbewuste gedrag kunnen sturen. 

De truc

Wat is namelijk het geval? Mensen eten vooral wat voor het grijpen ligt. En niet waar ze wat meer moeite voor moeten doen. Nu je dit weet, kun je voor jezelf nudges verzinnen. Een vriendelijker duwtje is om hem gewoon naar een ver plekje te bonjouren. Niet in het zicht op je bureau, maar op een kastje ergens achterin. Of vervang het glazen exemplaar door een ondoorzichtige, met deksel, zodat je niet ziet wat erin zit en je het deksel moet optillen. Lijkt suf, maar het voorkomt gedachteloos grazen. 

Ahá!