Miso

Een nieuwe smaakmaker kunnen we het technisch gezien niet noemen. Hoewel miso nu in Nederland razendpopulair is, wordt het in Japan al honderden jaren gebruikt. Wij zien het in Nederland terug in soepen, sauzen, glazing van vlees of vis en zelfs in zoete baksels. De pasta geeft een zoute, funky en umami smaak aan gerechten. In Japan wordt het van oudsher vooral gebruikt als basis voor miso-soep. 

Lekker recept met miso?
Snelle ramen

Wat is miso?

Miso is een dikke pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. Koji is een schimmel die op granen, rijst of sojabonen leeft. De schimmel zet zetmeel en proteïne om in suiker en aminozuren en vormt hiermee de starter voor miso. Je kunt koji vergelijken met de schimmels en bacteriën die nodig zijn om kaas te produceren. 

Er bestaan vele verschillende soorten miso's. Afhankelijk van de onderlinge samenstelling, ingrediënten en fermentatietijd varieert het van een lichte tot donkere pasta. De bekendste soorten in Nederland zijn de witte shiro-miso, de rode aka-miso en zwarte kuro-miso. Over het algemeen kun je stellen: hoe donkerder de miso dieper de smaak.

Hoe gebruik ik miso?

Miso kun je direct uit de verpakking gebruiken. Hoewel je het zo zou kunnen eten, wordt het bijna altijd toegevoegd als extra smaakmaker aan sauzen, soepen of in baksels. Zo zou je het standaard maggi-blokje kunnen vervangen door een lepel miso of voeg je het toe aan je bakje mayonaise. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Waar koop ik miso?

Miso vind je in elke toko. Ook zien we het steeds vaker terug in het Aziatische-productenschap in de grotere supermarkten.