Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Volgens het panel zit er een luchtje aan de eierkoek. Letterlijk. Begraaf je neus in de koek en het ruikt alsof je in een emmer vlekoplosser bent gekukeld. De boosdoener is ammoniumbicarbonaat, een rijsmiddel dat de koek zijn luchtige structuur moet geven, maar dat ook gepaard gaat met een penetrante ammoniakgeur. ,,Als je de koeken laat uitwasemen, zal het geurtje vervliegen’’, weet bakker Peter Holtkamp. ,,Maar veel bakkers nemen die tijd niet. De geur wordt daardoor bij de koeken ingepakt.’’ Broer Cees: ,,Je moet eierkoeken daarom altijd koud eten. Ik heb wel eens meegemaakt hoe een dame op hoge poten terug de bakkerij in kwam nadat haar een te verse eierkoek was verkocht. Ze was zich lam geschrokken om de geur.’’

De acht soorten eierkoeken die in deze blinde proeverij op tafel komen, verspreiden stuk voor stuk de walm van haastige bakkers. Qua smaak en structuur zijn de onderlinge verschillen eveneens uiterst klein. Alleen de spelt- en volkoren-eierkoeken van Albert Heijn vallen op. De speltvariant wordt vanwege zijn fijne zemeltjes en lichte zoutje geprezen door de panelleden. Het volkoren alternatief slaat de plank juist mis. ,,Je krijgt weliswaar iets meer vezels binnen, maar moet op de eierkoek kauwen alsof het een bruine boterham is’’, jammert Schipper.

De uitslag
 

Albert Heijn, spelteierkoeken
€2,69 per 300 gram
4 sterren
Een van de twee buitenbeentjes in deze test, maar de keus voor speltmeel pakt goed uit. Fijne zemeltjes en een lichtzoute echo. Heerlijk op smaak.

Jumbo, schoteleierkoeken
€1,69 per 300 gram
3 sterren
Jumbo levert samen met Coop de grootste koeken in de proeverij (75 gram). Eet prima weg. Wel een stinkerdje.

Albert Heijn, Brabantse eierkoeken
€2,44 per 300 gram
3 sterren
Lekker luchtige koeken. Slaat wel net iets door qua plakkerigheid; je krijgt ze niet zonder kleerscheuren van elkaar los getrokken.

Coop, reuzeneierkoeken
€2,05 per 300 gram
3 sterren
Aan de zoete kant, net wat te bruin gebakken, maar verder niets mis mee.

Lidl
€0,82 per 300 gram
3 sterren
Biedt samen met Aldi de kleinste koeken (30 gram). Hooggerezen lopendebandlooks, maar een aardige smaak met een hint van citroen.

Hema
€2,86 per 300 gram
3 sterren
Ietwat bleekjes, te plakkerig en met de meest ammoniakgeur in de proeverij. Kan zich qua smaak echter goed meten met de rest.

Aldi
€0,82 per 300 gram
2 sterren
Qua uiterlijk een tweelingbroer van de koek uit de Lidl-fabriek. Door de droge, kleffe structuur moet je echter je best doen om ’m weg te krijgen.

Albert Heijn, volkoren eierkoeken
€2,39 per 300 gram
2 sterren
Leuk geprobeerd, dat volkoren. Drie tot vijf keer zoveel vezels als de rest (4,5 procent), maar een te hoog je-moet-er-van-houden-gehalte.