De ham komt normaal gesproken van de bil van het varken wat vastzit aan de achterpoten. Het heeft, in vergelijking met andere delen, minder vet en pezen en is het meest mals. Ham wordt meestal nat óf droog gepekeld, gekookt en/of gerookt. Maar wat is nu het verschil tussen alle soorten ham? Te beginnen met beenham.

Beenham

Ambachtelijke beenham wordt gemaakt van het achterbeen van het varken. Het vlees wordt mét bot (vandaar de naam BEENham) gegaard. Doordat het bot erin blijft zitten blijft het vlees sappiger. Helaas is de term 'beenham' niet beschermd. Dit betekent dat industriële beenham vaak gegaard wordt zonder bot of namaakbot.

Achterham

Achterham wordt net als beenham gemaakt van het achterbeen van het varken. Achterham verwijst verder niet naar een speciale bereiding en deze kan dus per ham verschillen.

Schouderham

Omdat schouderham gemaakt wordt van de schouder is het feitelijk gezien geen ham. Schouderham wordt iets lager gewaardeerd door een hoger vetpercentage vergeleken met de beenham. De schouder is ook wat kleiner waardoor het vlees soms wordt samengeperst om er mooie stukken uit te snijden. 

Yorkham

Yorkham verwijst naar het plaatsje Yorkshire in Engeland. Hier komen de varkens waarvan de ham gemaakt wordt oorspronkelijk vandaan. Eerder schreven we al een artikel waarin duidelijk wordt dat deze ham niets verschilt van de normale Nederlandse ham (zelfde varkens). Yorkham is daarmee een loze marketingterm. 

Boerenham

De titel doet een ambachtelijke ham vermoeden. Met die gedachten ligt de boerenham voor een hogere prijs in het supermarktschap. Echter zegt de aanduiding 'boerenham' feitelijk niets en kan de ham van zowel het achterbeen als de schouder gemaakt worden.