Wat is kokoswater

Kokoswater is het water dat van nature in jonge kokosnoten voorkomt. Hoe ouder de kokosnoot, hoe minder water de noot bevat. Kokoswater is een heldere vloeistof die heel licht naar kokos smaakt. Je moet het overigens niet verwarren met kokosmelk, dat dikker en vettiger is en gemaakt wordt van het vruchtvlees van de noot.

Op plekken waar kokosnoten groeien, worden de noten een stukje opengehakt en kun je het water zo met een rietje uit de noot drinken. Het water kan natuurlijk ook verpakt worden, waardoor wij er in Nederland van kunnen genieten. Inmiddels koop je kokoswater in elke supermarkt.

De voedingswaarde van kokoswater

Om te bepalen of kokoswater gezond is, is het belangrijk om naar de voedingswaarde te kijken. Dit zijn de voedingsstoffen die je uit één glas (250 milliliter) kokoswater haalt:

Calorieën: 50
Koolhydraten: 11,8 gram
Eiwitten: 0,8 gram
Vetten: 0 gram

Vitamines en mineralen

Naast koolhydraten, eiwitten en vetten zijn ook vitamines en mineralen belangrijke voedingsstoffen. In kokoswater zitten verschillende soorten vitamine B, zoals B1, B2, B3, B5, B6, B7 en B9. Ook vitamine C vind je veel in dit drankje terug, net als foliumzuur. De mineralen ijzer, magnesium, jodium en zink komen ook voor in kokoswater.

Voordelen van kokoswater

Je weet nu wat de voedingswaarde van kokoswater is, maar wat doet dit water voor je gezondheid? Er worden vijf voordelen aan kokoswater gelinkt.

1. Het bevat antioxidanten

Heb je stress of jezelf pijn gedaan, dan komen er vrije radicalen in je lichaam vrij. Deze stofjes beschadigen je cellen en zorgen voor veroudering. Antioxidanten voorkomen dat door de vrije radicalen te bestrijden. Uit onderzoek blijkt dat kokoswater een goede bron van antioxidanten is.

Tip: naast kokoswater zijn verse groenten en fruit ook goede bronnen van antioxidanten.

2. Het kan je bloedsuikerspiegel verlagen

Mensen met diabetes moeten hun bloedsuikerspiegel stabiel houden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Kokoswater kan daarbij helpen. Het water bevat namelijk veel magnesium. Dit mineraal zorgt ervoor dat je lichaam beter reageert op insuline. Dat is een stofje dat je bloedsuikerspiegel in balans houdt. Daarom kan het drinken van kokoswater goed zijn voor mensen met diabetes.

3. Het kan nierstenen voorkomen

Nierstenen voorkom je het beste door veel water te drinken. Deze steentjes ontstaan wanneer deeltjes in je urine aan elkaar kleven en kleine kristallen vormen. Veel drinken voorkomt dat, maar veel kokoswater drinken is nog beter. Uit onderzoek blijkt dat kokoswater ervoor zorgt dat je veel meer van deze klevende bestanddeeltjes uitplast, waardoor er geen nierstenen kunnen ontstaan.

4. Het is goed voor je hart

Door kokoswater te drinken, kun je het risico op hartaandoeningen verkleinen. Zo zorgt kokoswater voor een kleine verlaging van je cholesterol. Een hoog cholesterol kan voor hartproblemen zorgen. Ook je bloeddruk kan verlaagd worden wanneer je dit water drinkt. Deze effecten komen waarschijnlijk door de grote hoeveelheid kalium in kokoswater.

Tip: andere producten met veel kalium zijn bananen, spinazie, bonen en gedroogd fruit.

5. Het is goed na een sportsessie

Tijdens het sporten verlies je veel vocht en zouten. Vul je dit niet aan, dan kan dat voor gezondheidsproblemen zorgen. Kokoswater is een betere bron van vocht dan gewoon water, aangezien er veel magnesium, kalium en een beetje zout in zit. Deze mineralen zorgen ervoor dat de zouten in je lichaam weer aangevuld worden.

Mogelijke nadelen

Te veel van het goede kan helaas slecht uitpakken. Dat geldt ook voor kokoswater. Wanneer je te veel van dit drankje drinkt of bepaalde gezondheidsklachten hebt, kan kokoswater nadelig zijn voor je gezondheid. Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid kalium in deze drank. Kalium is erg goed voor je gezondheid, maar kan ook voor maagklachten zorgen wanneer je te veel binnenkrijgt. Het is dus beter om af en toe een glas kokoswater te drinken en om het niet als een vervanging van normaal water te zien.

Daarnaast is het belangrijk om kritisch naar het label te kijken. Drink je 100% puur kokoswater of zijn er nog dingen aan toegevoegd? Zo voegen sommige fabrikanten meer suiker aan het kokoswater toe om de smaak lekkerder te maken. Hierdoor krijg je vaak ongemerkt grote hoeveelheden suiker binnen. De drank bevat dan meer calorieën en is dan juist slecht voor je bloedsuikerspiegel. Kijk dus altijd goed naar de ingrediëntenlijst op de verpakking. Je hebt de goede als er alleen kokoswater op het etiket staat.

Conclusie: is kokoswater gezond?

Kokoswater is een gezonde drank met veel voordelen voor je gezondheid. Het is laag in calorieën, bevat verschillende vitaminen en mineralen en kan helpen met het voorkomen van veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Het is wel belangrijk om kokoswater alleen als toevoeging op je normale eetpatroon te zien. Drink er niet te veel van, maar drink gerust dagelijks een glas, bijvoorbeeld na het sporten.