De populariteit van plantaardige melk is de laatste jaren flink gestegen. Dit komt doordat plantaardige varianten op melk vaak als beter worden gezien voor het milieu. Anderen blijven daarentegen trouw aan de koemelk en hebben argumenten tegen de milieuvriendelijkheid van de plantaardige varianten. Maar de variant gemaakt van aardappelen schijnt hier de oplossing voor te zijn. 

Aardappelmelk

Veg of Lund uit Zwitserland lanceert DUG: een romig, vegan en plantaardig drankje op basis van aardappelen. Hoe de melk wordt gemaakt is geheim. Máár naast aardappelen bevat het drankje erwten-eiwit, koolzaadolie en vitamines zoals vitamine D, B12 en foliumzuur. De melk is in drie verschillende varianten te verkrijgen: original, barista en ongezoet. 

Voordelen

Er wordt beweerd dat aardappelmelk veel voordelen heeft. Eén van die voordelen is dat de melk veel beter is voor de planeet in tegenstelling tot andere plantaardige alternatieven én de koemelkvariant. Zo is het kweken van aardappelen CO2-vriendelijker dan melkveehouderij, heb je voor aardappelen minder ruimte nodig dan bijvoorbeeld voor haver en is er ruim 56 (!) keer minder water nodig om het te produceren dan voor amandelmelk.

Daarnaast bevat de aardappelmelk geen lactose, noten of gluten. Voor mensen met allergieën is dat dus ook een fijn voordeel. Verder bevat het drankje weinig suiker en verzadigde vetten, maar is het wel rijk aan calcium en vitamine D. 

Vloeibare aardappelpuree?

Oké, de naam 'aardappelmelk' doet misschien denken aan waterige aardappelpuree. Maar dat schijnt gelukkig niet waar te zijn. Als we TikTokker @thebigissue mogen geloven smaakt het drankje niet naar oer-Hollandse piepers, maar naar witte chocolade. “Het drankje smaakt helemaal niet naar aardappelen. Het is erg romig en vet op een goede manier”, legt de TikTokker uit. Dat is op z'n minst het proberen waard, toch? 

Helaas, zijn de pakken aardappelmelk voorlopig alleen in de Britse supermarkten te koop.