Nederland stapt over op nieuwe manier van koken
Elektomagnetisch koken is populair. In 2018 koos ruim 73% van de mensen, op zoek naar een kookplaat, voor een elektromagnetische kookplaat. Dit blijkt uit de Gasmonitor 2019, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu. Wat zijn de voordelen van zo'n 'elektrische' plaat? En waar moet je rekening mee houden?
Voordelen
Er zijn meerdere mogelijkheden om elektrisch te koken. Denk aan een elektrische kookplaat, een keramische kookplaat en inductie. We hebben het over dat laatste. De voordelen die we ondervonden? Eten dat uit de pan valt, koekt niet aan op een inductieplaat. Je veegt het er zo af. Dus: een inductieplaat is in mum van tijd schoon.Tot zover de praktische pluspunten.
De grootste voordelen van het koken op een inductieplaat zijn namelijk de milieu- en financiële voordelen. Gebruik je groene stroom? Dan kook je CO2- vrij. Bovendien is koken op elektriciteit veiliger, aangezien er geen sprake is van een vlam. Een laatste voordeel is dat er bij het koken op een inductieplaat heel weinig warmte verloren gaat. Dat komt doordat de bodem van de pan wordt verhit en niet de plaat waar de pannen op staan.
Nadelen
Voor koken op inductie zijn andere pannen vereist dan voor koken op gas. De pannen moeten namelijk magnetisch zijn. Zonder magnetisch veld werkt de inductieplaat eenvoudigweg niet. De aanschaf van nieuw keukengereedschap kan prijzig zijn. Toch is het belangrijk kwaliteit aan te schaffen: hoe hoger de kwaliteit van de pannen, hoe hoger het rendement van het kooktoestel. En dat bespaart uiteindelijk weer geld.
Nederland, aardgasvrij?
De Rijksoverheid heeft als doel om in 2050 een CO2-arme samenleving te verwezenlijken. Dat betekent dat langzaam maar zeker vele huishoudens overstappen op elektrisch koken. Hoe kijk je ernaar?