Catharina woont in Chiusa Sclafani, een klein dorpje in het Noord-Oosten van Sicilië. Zo'n 50 km ten zuiden van Palermo. Hier heeft de 90-jarige oma haar eigen moestuin die volgens de familie al 10 eeuwen wordt gecultiveerd. Voor haar pasta alla norma gebruikt ze versgeplukte tomaten en aubergines uit eigen tuin.

Lasagne of pasta?

In de video spreekt Catharina over een 'lasagne'. Hoewel wij dit in Nederland veelal kennen als een ovenschotel bestaande uit verschillende lagen, verwijst het in Italië naar alle platte pastasoorten als tagliatelle en pappardelle. Catharina maakt een klassieke lasagne (of tagliatelle) alla norma: pasta met tomatensaus en aubergine.

De tip van oma Catharina

Voor het maken van pasta alla norma snijdt Catharina de aubergine in dunne plakken. Hierna weekt ze de aubergine een paar minuten in zout water, spoelt ze af en droogt de stukken. Ze verhit daarna flink wat olijfolie in een pan en bakt (of, bijna frituurt) de stukken aubergine bruin.

Het deeg voor de pasta bestaat uit 250 gram bloem en 4 losgeklopte eieren. Omdat ze geen water toevoegt is het een erg stevig en compact deeg. Om het toch te kunnen verwerken voegt ze tijdens het kneden een klein beetje olijfolie olie.

Benieuwd geworden naar de hele video? Kijk 'm hieronder.