Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In de serie van AD Koken en Eten beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: ‘en, is het wat?’ Ditmaal test voedingsdeskundige Desirée Marsman Puzo, een sushi-alternatief.
Gek op sushi? Probeer deze nieuwe, 'gezondere' variant
Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
De driehoekige rijstpakketjes, puzo's genaamd, hebben een verrassende vulling, gehuld in zeewier of een ander omhulsel. Het is fastfood, maar dan gezonder, beloven de chefs van Puzo Bar. Het wordt bereid met enkel pure en biologische producten. De rijstpakketjes kosten 2,45 euro á 3,45 euro per stuk en zijn geschikt om mee te nemen of, normaal gesproken, ter plekke te eten.
Variaties
Je kunt kiezen uit tien variaties, zoals Indian Chicken Curry met kip, geroosterde cashewnoten, rozemarijn en yoghurt. Andere opties zijn Green God (met tempeh, avocado, geroosterde knoflook en mint) en Rocking Chefs met kalfsvlees, garnalen en kokosmelk en limoenblaadjes.
Explosie
Voedingsexpert Desirée Marsman is altijd bezig met ontwikkelingen op het gebied van eten. Zij bestelde de hapjes na een lange dag werken. ,,Het is verrassend. Ook omdat ik zoiets nog nooit gezien of gegeten heb. De torentjes met rijst bevatten een vulling. Denk aan vis, varkens- en rundvlees, vegetarisch of curry. Daaromheen zit een gekruid, knapperig omhulsel van bijvoorbeeld komkommer, zalm, of noriblaadjes. De smaken lopen erg uiteen, maar voor ieder hapje geldt: smaakexplosie. Ik proefde alle afzonderlijke ingrediënten heel goed. De combinatie zorgt voor een krachtige en uitgesproken smaak. Daar hou ik wel van.’’
Zeewier
Puzo is gezonder dan het meeste typische aanbod van ‘take away’ of fastfood, vindt Marsman. ,,Het bevat pure ingrediënten en verse kruiden. En dat proef je. Om het alleen écht binnen een gezond dieet te laten passen, mis ik de groente. Een aantal Puzo’s bevat noriblaadjes. Al is dat in bescheiden mate. Mijn advies: combineer het met een gepureerde groentesoep of een salade. Dan voldoet het zeker als avondmaaltijd.’’
Witte rijst
Per Puzo krijg je ongeveer 140 kilocalorieën binnen. Dat valt best mee, al zegt het aantal kilocalorieën eigenlijk niet zoveel, aldus Marsman. Het gaat om de inhoud. Het hoofdbestanddeel van Puzo is witte rijst. En behoorlijk wat, benadrukt de voedingsexpert. ,,Witte rijst bevat, in tegenstelling tot bruine rijst, veel snelle koolhydraten. En dat zorgt bij sommige mensen voor een suikerpiek. Daardoor stijgt je bloedsuiker en uiteindelijk ook je vetpercentage.’’
Vanwege de hoeveelheid (kleffe) rijst vergelijkt de voedingsexpert Puzo’s met sushi. ,,Maar dat vind ik qua voedzaamheid ook weer niet helemaal eerlijk. Sushi bevat door de toevoeging van soja, dikke sauzen en gezouten vis vaak veel suiker en zout. Na het eten van sushi heb ik vaak ernstige dorst. Dat had ik niet na het eten van Puzo’s.’’
,,Veel van mijn cliënten zijn dol op sushi’’, vervolgt ze. ,,Aan hen zou ik Puzo aanraden als ‘gezonder’ alternatief. Maar dan wel met extra groenten erbij. Ik maak cliënten wel bewust van de prijs, want die is niet mis. Voor een stevige maaltijd (zelf at ik vijf snacks) ben je zomaar 15 tot 20 euro kwijt.’’ Een groot deel van die opbrengst gaat naar het reinigen van de oceaan. Dat is wel top.’’
Op de vraag of Marsman het thuis zelf gaat bestellen, antwoordt zij: ,,Ik denk van niet. Voor dat geld geef ik toch liever meer uit aan een écht gezonde maaltijd. En als ik wil genieten van afhaal, ga ik voor een goed frietje.’’
Ook interessant
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen