Wat is fonio?

Fonio is een piepkleine graansoort, dat wordt verbouwd in Afrika. De korrel heeft qua uiterlijk veel weg van couscous, en lijkt qua smaak op quinoa - beiden een beetje nootachtig. Gezond is de Afrikaanse graansoort ook: het zit bomvol gezonde stoffen én is glutenvrij. De perfecte superfoodkandidaad als je het ons vraagt. 

Behalve de gezondsheidsvoordelen is fonio makkelijk en vliegensvlug (6 tot 8 weken) te verbouwen. Zelfs op minder vruchtbare grond. Een paar kilo fonio is genoeg om 2 hectare fonio te verbouwen. 

Hoewel dit duurzame supergraan klinkt als een uitkomst, trekken Afrikanen hun neus er voor op. Zij hebben meer interesse in Westerse producten. Een verhaal dat ons doet denken aan quinoa: dit werd door de inheemse Zuid-Amerikaanse bevolking gezien als armeluiskost.

Hoe Gebruik je fonio?

Fonio wordt vooral verkocht als hele korrel. Omdat de korrel zo klein is, heeft het een korte kooktijd. Het is een vervanging voor quinoa, bulgur of couscous, en kan op dezelfde manier gebruikt worden. Maak bijvoorbeeld een salade met fonio, spinazie cashewnoten en gepofte paprika. Daarnaast maak je met gemak fonio-oats of bak je er broden of koekjes van. Let wel: fonio bevat geen gluten en zal dus niet goed rijzen.

Waar is het te koop?

Momenteel is fonio nog niet te koop in de reguliere supermarkt. Je kunt het online bestellen of kopen bij bio- speciaalzaken.