Wellicht omdat de Italianen er helemaal klaar mee zijn dat de rest van de wereld hun recepten blijft kopieëren waarbij hij heilige bereiding aan de laars wordt gelapt (zeg: room in plaats van eigeel door de spaghetti carbonara). Maar wat de reden ook mag zijn dat het wereldberoemde restaurant Alfredo's besloot hun signature recept te delen, wij zijn er hartstikke blij mee. 

Fettuccine Alfredo by Alfredo at Alfredo's

De fettuccine alfredo is eigenlijk een variatie op een ouder recept, de fettuccine al burro (fettucini met boter). De Fettuccine Alfredo werd in 1914 voor het eerst geserveerd door chef Alfredo di Lelio, vandaar de naam, in zijn restaurant Alfredo's. Zoals je kunt zien was Alfredo niet vies van een beetje personal marketing en al hélemaal niet van parmezaan en boter: want daar zit zijn recept bomvol mee.

Autenthieke Fettuccine Alfredo

Inmiddels heeft Alfredo het stokje doorgegeven aan een andere chef. Helaas, geen Alfredo maar wel een Sergio Peri. Hij verklapt ons hoe je een échte Fettuccine Alfredo maakt. En wat je daar, in tegenstelling tot wat velen denken, vooral níet voor nodig hebt is room. Wat je wel nodig hebt, in groten getale welteverstaan, zijn boter, parmigiano reggiano en fettuccine. Dit laatste is een platte pasta die veel in de Romeinse keuken wordt gebruikt. Letterlijk vertaald: 'kleine linten'. 

Aangezien er maar 3 ingrediënten in deze pasta zitten, wordt er daarom wel van je verwacht dat ze van goede kwaliteit zijn. Zo geeft de chef van het restaurant aan dat de boter zoetig moet zijn als tegenhanger van de zoutige Parmezaanse kaas die 24 maanden heeft gerijpt. De fettuccine wordt uiteraard zelf gemaakt. Gemaakt van 50/50 mengsel van semola en bloem en eieren.

De beroemde saus

Dan komen we aan bij de saus. De chef waarschuwt zijn kijkers om alles klaar te zetten aangezien de kooktijd kort is. Hiervoor neemt hij: fijngeraspte parmigiano reggiano en stukken boter. In nog geen halve minuut kookt hij de verse pasta en in een vloeiende beweging haalt hij de hete pasta uit de pan en mengt het met de stukken boter.

Inmiddels is de boter gesmolten door de hete fettuccine en wordt het hete bord met pasta doorgegeven aan mix-maestro Ubaldo. Met een stalen gezicht schept Ubaldo flink wat fijngeraspte kaas over de hete pasta en mengt dit samen met de gesmolten boter en wat pastawater tot een dikke saus. Fabuloso!

Benieuwd geworden naar het recept? Hieronder vind je de volledige video.