Massaal aan de groene melk?

Melk op basis van groenten doet ons niet direct warmlopen. Toch voorspelt Amerikaanse supermarktketen Whole Foods dat een nieuwe melkvervanger op basis van erwten nog wel eens razend populair kan gaan worden in 2019. En dat is: erwtenmelk

Om maar meteen een aantal aannames te tackelen: erwtenmelk smaakt volgens gebruikers niet naar erwt en is zelfs niet groen. De drank wordt gemaakt van gele erwten en is crêmekleurig. Deze gele spliterwt komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa, delen van Azië en Noord-Amerika. Het is door zijn hoge proteïnegehalte perfect om te fungeren als melkvervanger.

Hoe wordt het gemaakt?

De gele spliterwt wordt vermalen tot poeder, ookwel 'erwtenisolaat' genoemd. Dit product wordt op zichzelf verkocht als veganistische variant op proteïnepoeder. Tijdens dit proces wordt het goedje ontdaan van zijn groentesmaak waarna er enkel eiwit overblijft dat de basis vormt van erwtenmelk. 

Waar te koop?

Tot voor kort was het enkel te koop bij onze buren aan de andere kant van de planeet. Ondertussen is het overgewaaid naar Groot-Brittanië. Het zal dan ook een kwestie van tijd zijn tot het hier verkrijgbaar is in de supermarkt. Wij wachten geduldig af.