Valencia ligt in het zuidoosten van Spanje aan de Middellandse Zee. Het is de geboortegrond van paella, je plukt de sinaasappels zo van de bomen, en er zijn talloze zoete snacks. Je kunt hier ongelofelijk lekker eten. Dit zijn de 12 hotspots die je niet mag missen volgens Miljuschka.

1. Horchateria Daniel

“Ze maken hier al sinds 1949 heerlijke zoete lekkernijen. Je moet beginnen met een glas horchata, oftewel tijgernotenmelk. Het is een eeuwenoude lokale specialiteit, die is te vergelijken met een zoete amandelmelk. Ook kun je hier fartons proberen. Dit zijn soort van langwerpige zoete broodjes. Deze kun je eventueel dippen in de horchata.”

Miljuschka eet bij Horchateria Daniel in Valencia.

2. Central Bar

“Central Bar is te vinden in Mercat Central, de grootste markt van Europa. De chef is een MICHELIN-sterrenchef, dus alle hapjes hebben net even een speciale twist. Je kunt hier bijvoorbeeld gefrituurde artisjokken met feta of gehaktballen met pinda’s proberen."

Miljuschka eet bij Central Bar in Valencia.

3. Jamón

“Even verderop op de markt kun je jamón proberen. Dit wordt gezien als de beste ham van Spanje. Er zit aardig wat vet doorheen, maar deze mag je er zeker niet uithalen. Het barst namelijk van de smaak."

Miljuschka eet jamón in Valencia.

4. Naranja con chocolat

“Valencia wordt ook weleens de sinaasappelstad genoemd. Op de markt kan je naranja con chocolate proberen. Dit is een sinaasappel die met schil wordt gekookt in suikerwater en daarna gedipt in chocolade. Het is lekker zoet, maar ook een beetje bitter."

Miljuschka eet naranja con chocolat in Valencia.

5. De vismarkt

“De vismarkt heeft zijn eigen sectie in Mercat Central. Hier zie je allemaal mensen oesters en zee-egels eten. Het is echt pure luxe.”

Miljuschka bezoekt de vismarkt in Valencia.

6. Tasca Angel

“Een tasca is een Spaanse bar waar vaak lichte maaltijden worden geserveerd. Tasca Angel is één van de oudste in Valencia. Ze staan bekend om hun gegrilde sardientjes, maar je kunt hier ook gestoofde paling met aardappel of lamsnek eten. Ze hebben hier een hele kleine keuken, maar de kwaliteit is ongekend.”

Miljuschka eet bij Tasca Angel in Valencia.

7. Casa Montaña

“Dit is de oudste tapasbar van Valencia. Ze bestaan al sinds 1836. Spaanser dan dit krijg je het niet. Het was ooit een drankwinkel, dus je moet zeker de vermout proberen. Voor het eten heb je heel veel keus. Je kunt bijvoorbeeld de michirones proberen. Dit zijn tuinbonen die worden gekookt in het vet van de jamón ibérico.”

Miljuschka eet bij Casa Montaña in Valencia.

8. Parque Natural de la Albufera

“Net even buiten Valencia vind je het Parque Natural de la Albufera. Dit is een nationaal park met prachtige rijstvelden en een lagune. Je kunt hier een boottochtje maken terwijl je geniet van de zonsondergang. Natuurlijk met een glaasje wijn en een bordje heerlijke Spaanse ham en kaas.”

Miljuschka vaart op een boot in Valencia.

9. Barraca Toni Montoliu

“Rondom de stad vind je overal vruchtbare grond. Daar wordt van alles verbouwd, maar vooral rijst. Dit is het hoofdingrediënt voor paella. De paella bevat onder andere kip, konijn en slakkeni. Het bereiden ervan vraagt veel geduld, maar dan heb je ook wel wat.”

Miljuschka maakt paella bij Barraca Toni Montoliu in Valencia.

10. El Contraste

Churros ontstonden als snack voor herders die langs de handelsroutes trokken. Zij hadden een snack nodig met veel calorieën en die snel te maken was. En voor de churros heb je alleen maar een pannetje, olie en een paar ingrediënten nodig. Tegenwoordig krijg je er ook een dikke chocolademelk bij waar je de churros in dipt. Hoe dan ook: deze soort van langwerpige oliebol uit Spanje is verrukelijk.”

Miljuschka eet bij El Contraste in Valencia.

11. Horchateria el Collado

“De buñuelo is de Spaanse variant van de donut. Deze eet je net zoals de churros met dikke chocolademelk. Ze zijn lekker knapperig en perfect als tussendoortje."

Miljuschka eet bij Horchateria El Collado in Valencia.

12. Cafe de las Horas

“De specialiteit van dit restaurant is agua de Valencia. Dit drankje bestaat uit een mix van vodka, sinaasappelsap en cava. Sinaasappels zijn vrijwel het wapen van Valencia. Overal waar je kijkt, zie je sinaasappelbomen.”

Miljuschka drinkt bij Cafe de las Horas in Valencia.

Ben jij je route al aan het uitstippelen? Er valt nog veel meer te ontdekken in Valencia. Deze en meer tips vind je hier: Valencia 🇪🇸 - Dish is Europe! · Dish

Meer reistips? Kijk elke zaterdag om 21.00 naar Dish is Europe op 24Kitchen