Een korte geschiedenisles: de eerste kookschool werd in 1988 opgezet in Den Haag. Als doel: kookonderwijs geven aan vrouwen van alle standen. Directrice, Anna van Manden, besloot alle lesrecepten te bundelen. Zo ontstond het Haagsche kookboek in 1895. 

Maaltijden in dit boek moesten vooral voedzaam, gezond en niet te duur zijn. Het Haagsche kookboek kenmerkt zich door zijn eenvoudige maaltijden en spaarzaam gebruik van kruiden. Het boek beschrijft naast recepten de manier van opdienen, informatie over ingrediënten en verkrijgbaarheid. 

Een tweede kookopleiding aan de Huishoudschool Laan van Meerdervoort vormde de basis van een nieuw kookboek in 1934: Recepten Huishoudschool Laan van Meerdervoort.

Dit boek werd bij iedere druk aangepast aan haar tijd. Bij de 12e druk, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden zo recepten gedeeld die rekening hielden met rantsoen. In 1982 kreeg bovenstaand kookboek de naam 'Het Nieuwe Haagse Kookboek', en is nog altijd te koop. 

Benieuwd geworden? Via deze link vind je het gehele boek online inclusief recepten als: hutspot met klapstuk, boerenkoolstamppot, huzarensalade en vele anderen.