Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om eerst te snappen wáárom je bepaalde stukken vlees wel of niet rosé mag eten. We zijn als mensen namelijk niet meer gewend om vlees rauw te eten. Vlees kan bacteriën en parasieten bevatten waar je ziek van kunt worden. Door het vlees goed te bakken dood je deze bacteriën en parasieten en kun je het veilig eten.

Varkenshaas

Het merendeel van het vlees kan niet rosé gegeten worden. Goede voorbeelden hiervan zijn gehakt, worst en kip. Waarom kan het bij een varkenshaas dan wel? Wanneer vlees uit één stuk bestaat, net als bij een biefstuk, zitten eventuele bacteriën enkel aan de buitenkant. Deze dood je wanneer je het vlees aanbakt in de pan.

Uitzonderingen

Soms bestaat het vlees uit de supermarkt uit aan elkaar geplakte stukken vlees. Hier leren we je alles over dit 'lijmvlees'. Doordat de stukken vlees géén geheel zijn, kunnen er nog bacteriën bevinden aan de binnenkant. Bij lijmvlees, te herkennen aan de aanduiding 'samengesteld uit stukjes vlees' op het etiket, wordt rosé bereiding sterk afgeraden.