Het afspoelen van een hete pan onder een koude kraan zorgt er inderdaad voor dat de aangekoekte deeltjes makkelijk loslaten. Op deze manier hoeft je vaatwasser minder werk te doen, of - de horreur - jij zelf te schrobben. Echter blijkt deze methode niet goed te zijn voor je pannen. Dat zit zo:

ijzer zet uit bij warme temperatuur en krimpt juist bij koude temperatuur. Deze verandering in omvang is voor het blote oog niet waarneembaar. Toch zorgt direct afspoelen met (koud) water ervoor dat het temperatuurverschil zo groot is dat de pan onderhevig is aan kromtrekkingen en scheuren. Als de bodem van de pan kromtrekt wordt de pan oneffen en zal-ie niet meer stabiel blijven staan op het fornuis. En dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je vlees, vis of groenten niet even gaar worden. 

Wat kun je eraan doen?

De oplossing kun je misschien al raden: laat de pan eerst afkoelen voordat je 'm schoonmaakt. Daarmee voorkom je extreme temperatuurswisselingen. Zo blijft de pan mooi egaal en gaart je eten rondom gaar.