Vooral als je die bacteriën vindt op je spons of vaatdoek en deze voorwerpen zijn juist favoriet. Dit komt doordat je hiermee het aanrecht schoonmaakt, de snijplank ontsmet of spetters van de vloer opveegt. Hierna spoel je het vaatdoekje of de spons (vast) wel om, maar daarmee zijn de bacteriën nog niet verdwenen. Als-ie op het aanrecht blijft liggen, loopt het aantal bacteriën alleen maar op. Daarom is het verstandig om 'm na gebruik in de was te doen, want alleen omspoelen is niet voldoende.

Lees ook: Dit is de meest vieze plek in je koelkast >

Wist je namelijk dat een gemiddeld vaatdoekje ruim twee weken op het aanrecht blijft liggen voordat het echt goed gewassen wordt of vervangen wordt? Tijdens die twee weken is het een waar luilekkerland voor bacteriën. Volgens de Consumentenbond is gebleken dat het gemiddelde vaatdoekje 3,1 miljoen bacteriën bevat.

Ook de magnetron kan helpen

Je kunt sponsen en vaatdoeken ook schoonmaken in de magnetron. Leg de spons eerst in een kom met water en azijn of citroensap en doe hem vervolgens in de magnetron. Let op: de spons of vaatdoek moet nat zijn, zijn ze nog droog, dan kunnen ze vlamvatten. Laat de magnetron nu voor 1 minuut draaien en je doekjes kunnen er weer even tegenaan.