Aardbeien, rode- en blauwe bessen, bramen, frambozen en kruisbessen zijn de zomervruchten van dit jaar. Maar van deze soorten fruit is er één die met kop en schouders uitsteekt boven de rest.

Publieksfavoriet

Volgens het GroentenFruit Bureau laat de aardbei ons het meest watertanden. Ruim 90% van de Nederlanders vindt aardbeien lekker, wat het kroont tot nummer 1 publieksfavoriet. Wist je zelfs dat een gemiddeld Nederlands huishouden zo'n 2,3 kilo (!) aardbeien per jaar eet? Niets voor niets, wordt de vrucht het 'zomerkoninkje' genoemd. Hij is zoet, sappig en ideaal te gebruiken in de keuken. Van een heerlijke no-bake cheesecake met aardei tot uiteenlopende variaties op brood en zelfs een salade. Hoog tijd om weer een pondje te kopen!

Zelf aardbeien kweken en oogsten

De vrucht is nu volop te verkrijgen in de supermarkt, maar ook uit eigen tuin. Tussen maart en augustus is het de perfecte tijd om zelf aardbeien te kweken, met zoete en sappige vruchten als resultaat. Moeilijk is het niet en het hoeft niet veel ruimte in beslag te nemen: een pot of hangende mand op je balkon of terras is genoeg. 

Aan de slag:

  • Leg een laagje kleikorrels onder in de pot. Vul de pot voor driekwart met goed losgemaakte aarde. Er is zelfs speciale aardbeiengrond te koop.
  • Plant ongeveer vijf planten per pot van tien liter. Zet ze ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is. Plant ze nooit in het midden van de pot, want dan liggen de vruchten op de bodem en zullen ze sneller gaan rotten.
  • Vul nu verder aan met potgrond, zodat alleen de wortels bedekt zijn en de korte, bebladerde hoofdstengel of bladkroon net boven de grond uitsteekt.
  • Doe meteen wat mestkegels in de grond, want het produceren van bloemen en vruchten vergt veel energie. Zet op de open plekken een paar hondsdrafplanten (Glechoma hederacea ‘Variegata’). Dit beschermt de aardbeienplant tegen de natuurlijke vijanden.
  • Leg tot slot een laagje veenmos (Sfagnum) op de aarde, dit helpt om de grond licht vochtig te houden.
  • Nu is het wachten op felrode en rijpe aardbeien.

Tip: Wanneer je de aardbeien gaat oogsten is het belangrijk dat je ze afknipt met een schaar en niet gaat plukken met de hand. Als je ze met de hand plukt, riskeer je de plant te beschadigen door te hard te trekken.