Je kent ze wel: de plastic tasjes die op een rol bij de groenten en fruit liggen. Handig om je sperziebonen of andere losse groenten in te stoppen maar slecht voor het milieu. 

Supermarktketen Albert Heijn en ALDI hebben aangegeven dit jaar te stoppen met het (gratis) gebruik van plastic zakjes bij de groeten- en fruitafdeling. Nu er geen plastic tasjes meer zijn, zul je voortaan zelf een netje mee moeten nemen om groente en fruit in te stoppen. 

243.000 kilo plastic

Op de website van Albert Heijn valt te lezen dat met deze afschaffing zo'n 130 miljoen zakjes -oftewel 243.000 kilo plastic- per jaar minder wordt verbruikt. De winkelketen neemt dus afscheid van de zogenaamde 'hemdtasjes' en zal daarentegen duurzame verszakjes gaan verkopen.

ALDI laat weten eerst de voorraad plastic tasjes op te maken. Als deze voorraad op is kunnen klanten tegen betaling van 1 cent een plastic tasje kopen dat gemaakt is van hernieuwbare materialen om hiermee en signaal af te geven naar de consument. Daarnaast verkopen ze herbruikbare groente- en fruitzakken.

,,We hopen dat onze klanten uiteindelijk gaan kiezen voor de herbruikbare groente- en fruitzak. Dit heeft bij meermalig gebruik de minste impact op ons milieu'', laat het bedrijf weten in een interview met het AD.