Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Voor een bestelling van acht drankjes (twee koppen koffie, twee frisdranken, twee biertjes en twee glazen rosé) ben je in de hoofdstad gemiddeld 27,05 euro kwijt. Dat is 3,40 euro per drankje. Landelijk komt de rekening gemiddeld op 23,35 euro uit. Dat is 3,1 procent meer dan vorig jaar.

In Amsterdam liepen de prijzen sneller op. De gemiddelde prijs van een rondje steeg daar het afgelopen jaar met 7,8 procent. Ook daarmee is Amsterdam onbetwist kampioen. In Den Haag, nummer twee op de lijst, steeg de prijs van een rondje gemiddeld met 2,5 procent. Een rondje kost daar gemiddeld 24,98 euro.

Goedkoopst

Haarlem en Den Bosch zijn ten opzichte van vorig jaar van plek gewisseld. Dit jaar eindigt Haarlem met een gemiddelde prijs per rondje van 24,50 euro precies twee cent hoger dan Den Bosch. De goedkoopste stad is Zwolle. Daar betaal je voor dezelfde bestelling gemiddeld 21,88 euro. Dat is weliswaar 2,5 procent meer dan vorig jaar, maar nog steeds ruim onder het landelijk gemiddelde van 23,35 euro.

Een deel van de prijsstijging is te verklaren door de verhoging van de btw van 6 naar 9 procent die begin dit jaar inging. Toch is de gemiddelde stijging in de steden waar is gemeten maar 3,1 procent, terwijl de supermarkten de prijzen gemiddeld met 3,8 procent verhoogden. Als je de verhoging van de btw niet meerekent, dan zijn de prijzen gemiddeld maar 1,9 procent gestegen, meldt Van Spronsen. De kleinste stijging in vijf jaar tijd, aldus het advieskantoor.