Wat is sobrasada?

Waar wij filet americain hebben, hebben de Spanjaarden sobrasada. Een smeerbare worst met als basis gemalen varkensvlees, paprikapoeder en zout. Oorspronkelijk afkomstig uit de Balearen: een eilandengroep in de Middellandse zee, ten Oosten van het Spaanse vasteland.

Optimale weersomstandigheden

De worsten worden in de late herfst gedroogd. Op dat moment zijn er optimale weersomstandigheden op de Balearen: een hoge luchtvochtigheid en milde kou. Het drogen van vlees komt voort uit een noodzaak om vlees langer te bewaren. Dit werd voorheen enkel gedaan met zout. Later, toen er meerdere specerijen beschikbaar kwamen in Spanje werd daar als hoofdbestandsdeel paprikapoeder aan toegevoegd. Dit geeft de worst zijn typische rode kleur.

Verschillende soorten

Sobrasada kom je tegen in twee varianten: Sobrasada de Mallorca, gemaakt van een wit varken en Sobrasada de Mallorca Cerdo Negro. Deze wordt gemaakt van een zwart varken dat zich voedt met vijgen en hazelnoten. Dit drijft de prijs van het eindproduct op.

Sinds 1996 hebben beide worsten een beschermde, geografische aanduiding gekregen. Ook is vastgesteld dat de worsten een bepaald vet- en vleespercentage mogen bevatten en zijn kunstmatige kleurstoffen verboden. In de regel bevat sobrasada bedoelt voor export meer vet. Het vet bevorderd de smeerbaarheid van het product - iets wat afnemers graag willen.