Het spreekt vaak voor zich, maar soms is het lastig in te schatten of je een product door de gootsteen kunt spoelen. Probeer om deze producten niet door de gootsteen te spoelen en je verkleint de kans op verstopping en gedoe.

  • Kookolie, vet of gesmolten boter/margarine

Er is een risico dat het in het riool stolt en hierdoor kan het zo zijn dat de gootsteen niet meer doorspoelt. Ook kan het ervoor zorgen dat andere producten zich in de pijpen ophopen.

  • Koffiedik

Het wordt door sommigen aangeraden om koffiedik door de gootsteen te spoelen, het zou namelijk vetresten in de afvoer oplossen. Voorlichtingsorganisatie Milieucentraal adviseert juist om het niet te doen, de reden: Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen.

  • Rijst

Vooral ongekookte rijstkorrels kunnen een probleem vormen. In de afvoer kunnen ze namelijk water opnemen, daardoor groeien en vervolgens de afvoer blokkeren.

Lees ook: Gebruik baking soda niet om deze voorwerpen schoon te maken >

  • Bloem

Bloem en water gaan goed samen in deeg en dat is de reden dat bloem niet door de gootsteen gespoeld moet worden. Deeg in de afvoer is namelijk geen goed idee.

  • Stickers op je groente en fruit

Dit zal niet met opzet gebeuren, maar tijdens het omspoelen van groente en fruit wil de sticker nog weleens loslaten. Dan kun je deze het beste er zo snel mogelijk uitvissen, want ze zijn vaak niet oplosbaar in het water en kunnen filters in de afvoer blokkeren.

  • Medicijnen

Er worden vaak medicijnresten in het grondwater gevonden. Als we medicijnen wegspoelen door de gootsteen, is de kans toch nog groot dat dit in het grondwater terecht komt en dit is schadelijk voor planten en dieren in de rivieren.