Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Nederlanders eten gemiddeld 100 gram yoghurt per dag, van mager tot volvet, van Griekse tot IJslandse varianten. Eet je volgens de Schijf van Vijf, oftewel de richtlijnen van het Voedingscentrum, dan let je op het vetgehalte in de zuivel die je in je ontbijtkom schept.

Omdat in de supermarkt voor veel mensen onduidelijk is welke soort heel vet is en welke niet, heeft het Voedingscentrum een overzicht gemaakt van zes soorten Griekse yoghurt. De 'gezonde' inname grens van verzadigd vet ligt volgens het Voedingscentrum op 1,1/100 gr. 

Vet

Wie volvet eet, kiest het best voor Campina Griekse stijl yoghurt. Die yoghurt bevat 7 procent vet en bevat 121 kilocalorieën per 100 gram. Hiermee zit deze variant ver boven de grens van het Voedingscentrum. Ook Milbona heeft een vette versie met 6,6 procent vet: Greek Style yoghurt extra creamy heet-ie. De Zaanse Hoeve Yoghurt Griekse stijl 2% bevat 60 calorieën per 100 gram. 

Minder vet

De minder vette - die passen in de Schijf van Vijf - zijn Almhof Griekse stijl, Optimel Griekse stijl en Zuivelmeester Griekse stijl 0%. Die bevatten geen of bijna geen vet en rond de 50 calorieën per 100 gram. 

Natuurlijk hoef je de volvette Griekse variant niet direct uit je dieet te schrappen. Het hoge vetpercentage in de yoghurt geeft het namelijk ook zijn karakteristieke volle smaak.