In Italië weten ze goed om te gaan met restproducten. Ricotta, letterlijk: 'opnieuw gekookt', is een restproduct die je terugvindt tijdens het maken van kaas. Door toevoeging van zuur klonteren de laatste eiwitten uit de wei aan elkaar en vormen een korrelige, zachte kaas. Daar kun je naast heerlijke hartige recepten, ook een cheesecake mee maken. 

Soorten ricotta

Ricotta uit de supermarkt is vrijwel altijd gemaakt van koemelk. Deze heeft een zachte smaak en is hierdoor een allemansvriend. In Italië kom je vaak de variant tegen die gemaakt is van schapenmelk. Ook bestaat er een ricotta-variant van buffelmelk die bekend staat om haar volle en romige smaak. Ideaal om te gebruiken voor een cheesecake.

Ricotta-cheesecake

Hoewel de Amerikaanse en Italiaanse versie van cheesecake veel op elkaar lijken zijn ze toch beduidend anders. Door de roomkaas te vervangen door ricotta krijgt de taart een korreligere structuur. Tergelijkertijd is de taart wat minder zuur van smaaak. Voor een échte Italiaanse torta di ricotta gebruik je alleen ricotta. Voor een romigere structuur zou je kunnen experimenteren met toevoeging van roomkaas.

Andere varianten

Ricotta-cheesecake zie je in veel verschillende vormen: met of zonder korst. Maar naast een cheesecake zie je ook veel varianten voorbijkomen waarin de ricotta met (amandel)meel wordt gemengd tot een cakebeslag. Hier worden dan vaak smaakmakers als citroen, sinaasappel, amandelschaafsel, soorten vruchten of chocolade aan toegevoegd.