Cacaofabriek Olam in het Noord-Hollandse Koog aan de Zaan blijkt al jarenang grote hoeveelheden ammoniak met gemalen cacaobonen te mengen om de Oreo-koekjes hun welbekende zwarte kleur te geven. 

Milieuvervuiling

De fabriek ligt al jaren onder vuur door hun ammoniakuitstoot, maar verzweeg dit door een fabel op te houden door te zeggen dat ammoniak van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen. Máár dat zij kunstmatig grote hoeveelheden ammoniak toevoegen om de cacao gitzwart te maken werd dus niet vermeld.

De overheid was overigens wél op de hoogte, zo laat Noord-Hollands dagblad weten. De Omgevingsdienst heeft de toevoeging van tienduizenden kilo’s ammoniak verborgen gehouden op verzoek van Olam, aldus de krant. De directeur van Olam erkent nu wel dat ammoniak aan het proces wordt toegevoegd, maar wil niet verklaren hoeveel dat op jaarbasis is.

Schadelijk?

Ammoniak wordt wel vaker toegevoegd aan voedingsmiddelen. Dit wordt vaak vermeld onder de naam ‘ammoniumcarbonaat’. Gelukkig, heeft het gebruik van ammoniumcarbonaat (oftewel ammoniak) in levensmiddelen geen invloed op de kwaliteit of de veiligheid van het product. Dus kun je de Oreo-koekjes naar hartelust blijven eten. De uitstoot van ammoniak is natuurlijk wél schadelijk voor het milieu en de gezondheid van de omwonenden van de Fabriek.

Maak je eigen Oreo-koekjes met dit lekkere én makkelijke recept van Rudolph.

Amerikaanse chocokoekjes

Amerikaanse chocokoekjes

Bekijk